zondag 13 juni 2021
2105 Palletcentrale 2106EvanthiaOnTour

Accepteren of niet? #blog

Accepteren of niet? #blog

In mijn vorige blog heb ik het gehad over het KISS principe bij het schrijven van teksten en posts op de sociale kanalen. Is dat nog een beetje gelukt?
Vandaag gaan we het eens hebben over een dilemma waar we ook niet zomaar uit zullen komen. Vele meningen doen daarover de ronde en er is ook geen klip en klaar antwoord, maar toch goed om dit eens door te nemen en over na te denken. We kennen het wel, je krijgt een uitnodiging via LinkedIn of Facebook om een persoon toe te voegen tot je netwerk of om de pagina te liken waarvoor je bent uitgenodigd. Accepteer je deze zo maar even of niet?

Uitnodiging van een vreemde

We herkennen het allemaal. Kijk je op LinkedIn en krijg je een uitnodiging van iemand uit Japan of China of misschien zelfs wel veel dichterbij van iemand die je helemaal niet kent. De naam zegt je niets en het bedrijf zegt je ook helemaal niets. Dan komt al snel de vraag naar boven accepteer je die invitatie tot connecten nou wel of niet?

Accepteren ja of nee? 

Datzelfde gaat op voor Facebook. Een totale vreemde nodigt je uit tot een “vriendschap”. Of een bedrijf, welke je niet kent, vraagt of jij hun pagina wil ‘liken’ op Facebook. Wel of niet doen?
Is er een mening of een juiste manier van handelen? Nee, die is er niet. Daar kan ik kort in zijn. Er zijn mensen die ik ken die aangeven op LinkedIn accepteer ik alle uitnodigingen. Je weet nooit op welke manier je er later een voordeel mee kan doen. Goed of fout, is niet te zeggen. Voor vriendschappen op Facebook worden ze veelal iets kritischer en moeten ze de persoon in kwestie persoonlijk kennen of dezelfde achtergrond hebben of uit dezelfde omgeving komen. Een pagina gaan ‘liken’ doen ze meestal wat sneller. Wat is nou een ‘like’ zeggen ze dan als je er verder toch niets mee gaat doen.

Mijn filosofie

Maar waar doe je nu goed aan? Nogmaals er is niet een juiste manier om het te doen. Ik wil jullie wel meegeven hoe ik er naar kijk.
Bij mij is er een duidelijk verschil tussen LinkedIn en Facebook. LinkedIn is en blijft mijn zakelijk netwerk. Dat zie ik ook puur zakelijk. Uitnodigingen van vreemden, zonder een stukje tekst erbij van waarvan en/of waarom een connectie interessant is, is bij mij veelal een afwijzing. Ik zit niet te wachten op mensen uit India, China of Vietnam die werken bij een bedrijf waar ik toch nooit iets mee zal doen of ga aanbevelen aan mijn huidig netwerk. Veelal zoeken zij ‘linkjes’ om hier iets meer te kunnen doen.

Zie ik een link met mijn vak of vakgebied dan kijk ik veelal even op hun profiel. Wat doen ze op het platform en zijn ze daarmee interessant genoeg. Mensen uit de tuinbouw krijgen veelal wel een acceptatie. Maar ik check zeker hun profiel en kijk naar de gezamenlijke connecties. Want ik heb weinig zin in spam in mijn inbox.
Voor mij moet het idee erachter zitten van kan ik er zakelijk iets aan hebben. En dat is en blijft een persoonlijk afweging. Eerst accepteren kan natuurlijk want je kan de persoon in kwestie ook weer verwijderen als connectie.

Datzelfde gaat op voor een like aan een pagina. Een like geef je sneller maar veelal kijk ik even wat ze doen op en met hun pagina. Lijkt het mij leuk en boeiend, dan is een like snel gegeven. Anders dan hebben ze een like minder.

Denk er de volgende keer eens over na. Waarom wel en waarom geen acceptatie?

 

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.floranews.com
29-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2106 StudioFlowerTrials


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS