vrijdag 27 november 2020
2010TOP  Retail Solutions FN TOP add

Groenteveredelaar Rijk Zwaan boert goed ondanks coronacrisis

Groenteveredelaar Rijk Zwaan boert goed ondanks coronacrisis

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan doet het ondanks de coronacrisis erg goed. Het sluit boekjaar 2019/2020 af met een een netto-omzet van 477 miljoen euro. Dat is 8,5 procent meer dan het boekjaar ervoor.

De omzet groeide vrijwel in alle gewassen en regio’s waarin de groenteveredelaar actief is. Met een marktaandeel van zo’n 9 procent behoort de onderneming tot de top 4 in de wereldwijde groentezadenmarkt. Ook de groei van het aantal medewerkers zette door. Bij Rijk Zwaan werken op dit moment 3500 mensen, waarvan circa 1450 in Nederland.

“Het laatste kwartaal van het boekjaar 2019/2020 kenmerkte zich door de wereldwijde uitbraak van Covid-19. Internationaal gezien bracht dit voor ons logistieke uitdagingen met zich mee", vertelt Ben Tax, lid van de directie van Rijk Zwaan. "Overheden realiseerden zich al snel dat groentezaden belangrijk zijn voor de wereldvoedselvoorziening. Door de ‘green lanes’ aanpak bleven de grenzen voor onze sector open en konden wij als onderneming onze bedrijfsprocessen, soms in een aangepaste vorm, voortzetten en onze klanten wereldwijd blijven voorzien van groentezaden”, 

Research & Development

In 2019/2020 investeerde Rijk Zwaan 130 miljoen euro in Research & Development, dit is 27,5 procent van de jaaromzet. Rijk Zwaan heeft meer dan 1500 groenterassen. Daarmee heeft het groenteveredelingsbedrijf voor elke klimaatzone rassen met eigenschappen die nodig zijn voor de diverse manieren van telen en verschillende consumentenvoorkeuren. Afgelopen jaar introduceerde Rijk Zwaan onder andere fusariumresistente komkommerrassen en het eerste haarloze aubergineras, met een betere weerbaarheid tegen insectenaantasting. Verder werd ingespeeld op consumententrends met groenterassen speciaal voor verspakketten en voor het biologisch assortiment.

In mei van dit jaar opende Rijk Zwaan een nieuwe hoofdkantoor en tevens onderzoeks- en demostation van Rijk Zwaan in China. Ook in Chili en Polen zijn nieuwe faciliteiten in gebruik genomen in 2019/2020. Dit jaar rondt Rijk Zwaan de bouw van een nieuwe veredelingslocatie voor tomaat, paprika en aubergine in De Lier af. De grootste investering in nieuwbouw tot nu toe.

Vol vertrouwen richting toekomst

Rijk Zwaan gaat het aankomende boekjaar met vertrouwen tegemoet. "We zien wel dat verschillende afzetketens verschillend reageren op de Covid-19 problematiek. En naarmate de reisbeperkingen langer duren, zullen de uitdagingen toenemen. Dit is een bedreiging, maar we kunnen wel tegen een stootje”, aldus een vastberaden Tax. Hij ziet ook kansen: “De maatschappelijke aandacht voor gezonde voeding die beschikbaar is voor iedereen, onderschrijven wij volledig. Als groenteveredelingsbedrijf dragen wij hier ons steentje aan bij door de basis te leggen voor gezonde en aantrekkelijke groente.”


Leandra de Boef | 28-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS