vrijdag 27 november 2020
2010TOP  Retail Solutions FN TOP add

Derde corona steunpakket heeft ook aandacht voor toeleveranciers

Derde corona steunpakket heeft ook aandacht voor toeleveranciers

Vandaag, dinsdag, zullen de ministers Koolmees van Sociale Zaken, Wiebes van Economische Zaken en Hoekstra van Financiën het derde steunpakket voor het bedrijfsleven bekendmaken. Volgens De Volkskrant komen in het derde steunpakket meer bedrijven in aanmerking voor een tegemoetkoming in de vaste lasten en komt er eenmalige steun voor in ieder geval de horeca. Ook zou er nu steun komen voor toeleveranciers van horeca-, cultuur-, sport-, en evenementenbranche, zoals de voedingstuinbouw en transporteurs.

Het steunpakket van het kabinet zou vanaf 1 oktober eigenlijk juist stapsgewijs versoberd worden, maar dit was voor de nieuwste coronamaatregelen bekend gemaakt werden, die wederom de toch al noodlijdende horeca-, cultuur-, sport-, en evenementenbranche raken. Een eventuele eenmalige tegemoetkoming, voor in ieder geval de horeca, is omzetgerelateerd en zou neerkomen op gemiddeld 2.500 euro. 

TVL ook voor toeleveranciers, voedingstuinbouw en transporteurs

Ook komt er in het derde steunpakket een uitbreiding van de tegemoetkoming in vaste lasten (TVL), zoals de huur en verzekeringskosten. Die compensatie van maximaal 90.000 euro per drie maanden was aanvankelijk alleen beschikbaar voor mkb-ondernemers in direct getroffen sectoren als horeca, cultuur en recreatie maar wordt nu beschikbaar voor alle bedrijven die meer dan 30 procent omzetverlies lijden en vaste lasten boven de 3.000 euro hebben. Zo wordt niet alleen de noodlijdende horeca gecompenseerd maar komen ook hen toeleveranciers, de voedingstuinbouw en transporteurs in aanmerking voor steun. 

NOW ongewijzigd

De belangrijkste noodmaatregel (NOW) blijft vooralsnog ongewijzigd. Bedrijven met meer dan 20 procent omzetverlies krijgen sinds begin deze maand nog maximaal 80 procent van de loonkosten vergoed, hiervoor was dat 90 procent. Vanaf januari wordt de vergoeding nog verder afgebouwd. Of die versobering van de miljardenregeling gerechtvaardigd is, wordt op een later moment beoordeeld, afhankelijk van de maatregelen. Hoekstra liet eerder al weten dat aanpassing bij een ‘force majeur’ voor de hand zou liggen.

Vooralsnog geen extra regeling werklozen

Vakbonden FNV en CNV hebben de afgelopen dagen gelobbyd voor een extra regeling voor werklozen die nu tussen wal en schip vallen, omdat zij bijvoorbeeld geen ww-rechten hebben opgebouwd maar te veel vermogen of partnerinkomen hebben voor de bijstand. Deze lijkt er vooralsnog niet te komen. Uitvoerbaarheid lvan dit soort maatregelen ijkt een steeds groter bezwaar te vormen aan de tekentafels van de steunpakketten. Uitkeringsorganisatie UWV heeft de handen vol aan de uitvoering van de NOW-regeling en de toename van het aantal werkloosheidsuitkeringen. De gemeenten, die zich ontfermen over noodlijdende zzp-ondernemers, zien ondertussen de druk op de reguliere bijstand toenemen.

bron: De Volkskrant

 

 


27-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS