zondag 13 juni 2021
2105 Palletcentrale 2106EvanthiaOnTour

Sigrow en Vivent SA winnaars Topsector T&U Innovation Prize

Sigrow en Vivent SA winnaars Topsector T&U Innovation Prize

Sigrow heeft de Topsector TU Innovation Prize gewonnen. Afgelopen vrijdag riep de jury Sigrow uit als winnaar. Vivent SA (CH) kreeg de meeste stemmen van het publiek voor de publieksprijs. Beide winnaars zijn er volgens de organisatie in geslaagd om een innovatie te ontwikkelen welke aantoonbaar bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van onbemande processen in de tuinbouw. De uitreiking vond plaats tijdens een speciale online inspiratiesessie van RoboCrops.

"Sigrow heeft een thermische camera ontwikkeld die de temperatuur van het blad en de omringende lucht kan meten en software, die deze vertaalt naar de stand van het huidmondje. Deze kennis/ ontwikkeling is een ontbrekende schakel in het ‘unmanned growing’ concept. Het maakt het mogelijk om het klimaat in de kas direct aan te sturen op ‘plantwaarde’ in plaats van op ‘telers-input’, oftewel de plant is aan het woord. Het Sigrow-team heeft de potentie deze ontwikkeling tot een succes te brengen. In het kort: de oplossing van Sigrow heeft de kans om uit te groeien tot de Fitbit® van de tuinbouw. Hierbij is samenwerking met andere partijen wel cruciaal", zegt de jury over de winnaar. 

Sigrow ontving een kennisvoucher ter waarde van € 25.000,- om samen met het TU Delft AgTech Institute, professoren en studenten de oplossing c.q. het concept verder uit te werken en/of knelpunten op te lossen. Verder krijgt de winnaar een jaar lang persoonlijke begeleiding van een innovatiemakelaar van de Topsector T&U.

Volgens juryvoorzitter Harrij Schmeitz van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) was de kwaliteit van de inzendingen hoog. "Niet alleen in de breedte van technologie maar ook in de gewassen: van kas tot open teelt en van tomaat tot blauwe bes. Het was geen eenvoudige uitdaging, om van 26 inzendingen naar één winnaar te gaan".

Door een record aantal stemmen ging startup Vivent SA er met de publieksprijs vandoor. De startup heeft een sensor ontwikkeld die elektronische signalen van een plant kan opvangen en daardoor stress als gevolg van droogte, gebrek aan voeding, ongedierte of ziekte in een vroeg stadium kan detecteren. Vivent SA heeft een geldprijs van € 1.500.- gewonnen en een HortiTech Startup Membership van 6 maanden met toegang tot netwerk, kennis en faciliteiten van innovatieplatform HortiHeroes en World Horti Center.

Vertigo Technologies werd beloond met een wildcard voor het Yes!Delft Accelerator program. De startup heeft een op microgolven gebaseerde sensortechniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om de kwaliteit en eigenschappen van vers fruit non-invasief te onderzoeken. 


26-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2106 StudioFlowerTrials


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS