zondag 29 november 2020
2010TOP  Retail Solutions FN TOP add

Kwekers uit Vierpolders dreigen met gang naar de rechter

Kwekers uit Vierpolders dreigen met gang naar de rechter

Negen tuinbouwbedrijven in Vierpolders hebben een vergunning aangevraagd voor de bouw van een eigen biomassacentrale, waarin snoeihout wordt verstookt om de kassen in de winter bij te verwarmen. Eind september kregen zij van het stadsbestuur van Brielle echter te horen dat de aanvraag niet verder in behandeling wordt genomen. Globe Plant, Island Plant, Timar, Kwekerij Nederpelt, Kwekerij Noordermeer, Tabos Aubergine, Tabos Eco, Vitensa en Voort Brielle Kwekerij leggen zich echter niet neer bij de afwijzing en zijn strijdvaardig. 

De reden voor de afwijzing zou zijn dat de benodigde informatie niet op tijd aangeleverd zou zijn. De kwekers hebben hier zo hun twijfels over. In de Brielse gemeenteraad bestond namelijk de afgelopen maanden al veel weerstand tegen de komst van de fabriek. Ook was er protest van de bewoners van Vierpolders. Zij vrezen voor de uitstoot van fijnstof en andere luchtverontreiniging.

De kwekers blijven geloven in de komst van de biomassacentrale, zegt woordvoerder Leo van der Valk tegen AD.nl. Ze vinden de afwijzing onterecht en hadden gehoopt dat de gemeente meer tijd had gestoken in onderzoek naar de feiten. Volgens Van der Valk stelt de gemeente zich echter op een standpunt waar ze niet van af wil stappen. Daarom kiezen de de tuinders er voor om een bezwaarschrift in te dienen tegen het afwijzen van de vergunning. Als de gemeente ondanks dit bezwaarschrift op het standpunt blijft, zoeken de tuinders het hoogerop en stappen ze naar de rechter.

Van der Valk denkt dat ze sterk staan in hun strijd voor de biomassacentrale. Ze zijn in gesprek gegaan met de omgeving en hebben zich naar eigen zeggen aan alle regels, wetten en feiten gehouden. Dat willen ze ook blijven doen. Volgens Van der Valk zal de biomassacentrale zelfs aan strengere eisen voldoen dan eraan gesteld worden. Ze willen nu graag van de rechter horen of ze er voldoende aan doen. "Pas als de rechter zegt: jullie hebben niet je stinkende best gedaan, dan zullen we de bakens moeten verzetten en andere dingen moeten verzinnen om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.’’

Opvallend in het geheel is overigens dat het, door de gemeente Brielle in de arm genomen, adviesbureau Royal Haskoning het plan voor de stookfabriek goed onderbouwd vond. Daarnaast keurde ook het ministerie van Economische Zaken de plannen goed en kregen de initiatiefnemers in 2018 een subsidie van 29,2 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld van ditzelfde ministerie. Dat geld zou verdeeld over twaalf jaar worden uitgekeerd, mits de tuinders wel een afgesproken hoeveelheid snoeihout verbranden.

bron: AD.nl

 


Leandra de Boef | 23-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS