dinsdag 19 januari 2021
2012ThursdOTF FN TOP add

Onderzoek lichtcriteria Alstroemeria wordt verlengd

Onderzoek lichtcriteria Alstroemeria wordt verlengd

Het onderzoek Alstroemerie en haar lichtcriteria van Kas als Energiebron wordt verlengd. Het onderzoek is gestart in de tweede helft van 2019. Het test vier lichtspectra met vier rassen in twee kasafdelingen. Het onderzoek zou in eerste instantie in juli van dit jaar zijn afgerond, maar omdat alstroemeria een meerjarig gewas is, kunnen de productie en vooral de kwaliteit in het aanloopjaar anders zijn dan in het tweede jaar. Om die reden wordt het onderzoek verlengd.

De afgelopen winter was bovendien extreem zacht waardoor bladproblemen, die mogelijk door de verschillende spectra worden versterkt, niet voldoende tot uiting zijn gekomen. Het is niet voldoende duidelijk of geconstateerde sterke verschillen in rasreacties op de spectra in de eerste maanden blijvend zijn, of dat ze zijn ze veroorzaakt door groeiverschillen die in een tweedejaars gewas wegebben. Dat biedt voldoende argumenten om het onderzoek met nog een winter te verlengen.

In de overgang van het eerste onderzoek naar de verlenging is een bepaling gedaan van de ondergrondse biomassa. Hiervoor zijn per behandeling en per ras vier planten volledig uitgegraven en van substraat gespoeld. Daarna zijn de ondergrondse plantorganen van elkaar gescheiden, ter bepaling van lengte, aantallen, vers en droog gewicht. Ondergronds blijken de planten behoorlijk heterogeen.

bron: Kas als Energiebron


16-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS