dinsdag 26 januari 2021
2012ThursdOTF FN TOP add

Super Serie Leopardo nieuwste aanvulling op cyclamenassortiment

Super Serie Leopardo nieuwste aanvulling op cyclamenassortiment

Grootbloemige krachtpatser houdt van warmte

Na jaren van testen, kan bij Schoneveld breeding in Wilp de vlag uit. Dankzij de veredelaar komt er nu een grootbloemige cyclaam met een ronde plantopbouw op de markt die een grote hittetolerantie heeft en tegelijkertijd snel bloeit. In tegenstelling tot veel grootbloemige cyclamen die bij hittestress niet echt goed uit de verf komen, is de Leopardo een pareltje dat al voor de lancering op bijzonder positieve reacties kan rekenen.

Vroege bloeier

Hoofd veredeling Gerard Zwiers vertelt over de totstandkoming van de nieuwe soort. “Er moest gewoon een nieuwe grootbloemige cyclaam van Schoneveld breeding komen. Wij zijn sterk in allerlei varianten cyclamen, maar op het gebied van grootbloemigen geschikt voor hoge temperaturen bleven we achter, terwijl dat in warme regionen juist de meest geliefde soort is.” De bestaande grootbloemige series Mammoth en XL zijn perfect voor bloei in warme klimaten vanaf midden oktober tot januari. Voor bloei vóór die periode groeien deze series niet zoals de kwekers zouden willen. Daarom was het tijd om een nieuwe serie te testen.

Tests in Israël

“We zijn begonnen met bestaand materiaal dat het goed deed in warme klimaten”, vertelt Gerard Zwiers. “Daarmee zijn we in Israël gaan testen in nauwe samenwerking met Neta Quality Seeds. Samen met hen en twee kwekers, Adia en Aviv Mautner en Eti en Yinon Strasschnov, zijn we gaan zoeken naar nieuwe genetica om een grootbloemige cyclaam te kweken die snel bloeit en goed tegen hitte kan. Die vereisten stonden steeds voorop in het hele proces.” Door deze werkwijze ontstond al snel een mooie selectie waarmee in Italië verder kon worden getest.

Resultaten in Italië

Onder leiding van area manager Zuid-Europa Gianfranco de Leo ontstond een samenwerking met twee Italiaanse kwekers om te onderzoeken of de prestaties uit Israël ook daar werkten. In de loop van drie jaar groeide dit aantal tot vijftien Italiaanse kwekers met elk hun eigen manier van bewateren, bemesten en andere aspecten van de verzorging. Gianfranco: “We zagen gelijk goede prestaties in warme omstandigheden en de reacties van kwekers waren heel positief. Zij waren echt verrast dat die veredelaar uit het koude Nederland zoiets had weten te maken. De kwaliteit van de Leopardo is uitzonderlijk goed, daar waren zij het al snel over eens.”

Topproduct

Nu kan Schoneveld breeding dus met trots de nieuwe telg uit de Cyclamen Super Serie aan de wereld tonen. De Leopardo komt eerst op de markt in zes kleuren die stuk voor stuk uitgebreid getest zijn. Area manager Noord-Europa Dinja Lankhorst zegt: “Wij testen en bewijzen eerst voor we lanceren. Onze proeven in Israël en Italië hebben bewezen dat dit een topproduct is.”

Voor alle omstandigheden

Met de komst van de Leopardo beschikt Schoneveld breeding over een assortiment cyclamen dat voor elk klimaat, elk seizoen en elke bloemgrootte een geschikte variant heeft. “Alle omstandigheden, elke periode, we dekken de hele markt”, legt Dinja uit. “Je kunt nu jaarrond, waar ook ter wereld, een cyclaam van ons krijgen in zowel mini, midi als grootbloemig. De Leopardo is gemakkelijk te kweken en bloeit tegelijk met andere grootbloemigen in de markt, maar dan met een grotere bloem en een grotere plant met een open en ronde structuur en een extreem goede hitteresistentie.”

Verkrijgbaarheid

De productietijd van zaai tot bloei van de Leopardo ligt rond de 25 à 26 weken en de mooiste bloei vindt plaats in de zomerperiode. De Leopardo is overal ter wereld vrij verkrijgbaar via de area managers van Schoneveld breeding die in alle werelddelen actief zijn.

Nieuwe brochure

Ons complete assortiment vindt u in onze nieuwe brochure die net uit is. Wilt u een exemplaar ontvangen? Vraag hem dan aan via https://schoneveld-breeding.com/productcatalogus/
 

Deze advertorial is geschreven door Schoneveld breeding


14-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2102 Groen-Direkt


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS