zondag 13 juni 2021
2106EvanthiaOnTour 2105 Palletcentrale

Nieuwe Rosa rugosa typen uitermate geschikt voor openbare ruimte

Nieuwe Rosa rugosa typen uitermate geschikt voor openbare ruimte

Moderne rassen van Rosa rugosa zijn ideaal voor aanplant in het openbaar groen. Niet alleen zijn ze gezond en winterhard, ze zijn ook bestand tegen droogte, strooizout en (zee)wind. Tegelijkertijd bloeien ze maandenlang, verhogen ze de biodiversiteit en zijn ze makkelijk in onderhoud.

Rugosa-hybriden bloeien vanaf half mei tot in oktober. In groepen komen ze het best tot hun recht. Bijvoorbeeld in (midden)bermen, op rotondes, in plantvakken in woonwijken en op taluds. De hoogte varieert van vijftig centimeter tot twee meter. De lagere variëteiten zijn vooral geschikt voor vakbeplanting, de hogere als achtergrond van lagere plantvakken of als natuurlijke scheiding tussen paden en wegen.

Rosa rugosa doet het goed op alle grondsoorten, mits de bodem voldoende waterdoorlatend is. Plant ze tussen oktober en april, afhankelijk van het ras, in groepen van drie tot vijf rozen per vierkante meter. Ze groeien een vak in één groeiseizoen dicht. Op schrale gronden kan de groei wat langer duren. De beste standplaats is volle zon tot lichte schaduw; teveel schaduw gaat ten koste van de hoeveelheid bloemen.

Hybriden van Rosa rugosa op eigen wortel verdienen de voorkeur. Dit komt omdat ze bij snoei of beschadiging altijd soortecht terug komen, zonder gevaar dat de onderstam uitloopt. Een rozenbeplanting behoudt jarenlang sierwaarde. De rozen kunnen machinaal worden gesnoeid. Dit kan een aantal jaren worden uitgesteld omdat deze rozen ook zonder snoei rijk bloeien.

Rosa rugosa heeft gerimpeld blad, waardoor de plant ook wel rimpelroos wordt genoemd. Door de dichte vertakking, bieden ze beschutting aan kleine dieren zoals vogels. In de herfst verkleurt het blad goudgeel, wat mooi combineert met de tomaatvormige oranjerode bottels. De bloemen trekken insecten aan en de rozenbottels zijn voedsel voor vogels en dieren. 

bron: roses4gardens.com


12-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2106 StudioFlowerTrials


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS