dinsdag 3 augustus 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

Verlichting zorgt bij Lugt Lisianthus voor stevigere stelen en drie keer zoveel bloemen per tak

Verlichting zorgt bij Lugt Lisianthus voor stevigere stelen en drie keer zoveel bloemen per tak

Lugt Lisianthus behaalt de beste kwaliteit en langere houdbaarheid voor zijn lisianthus met een hybride lichtinstallatie met LED groeilampen. De combinatie van SonT en 25 procent LED en belichting van 364 µmol/m2/s op 5,8 hectare in Monster, stelt Lugt Lisianthus in staat om meer bloemen en stevigere stelen te kweken met een houdbaarheid van 14 dagen.

De verlichting in de kassen van van der Lugt zijn van Signify. "Enerzijds vanwege de kwaliteit en betrouwbaarheid die wordt geleverd", zegt Marcel van der Lugt. "Maar daarnaast vinden wij dat de de Philips GreenPower LED ook de mooiste armatuur is. Hij is compact en biedt bovendien een lange levensduur.”

In de afgelopen jaren heeft het familiebedrijf, dat dit jaar zijn 100-jarig bestaan viert, zich ingezet om het imago en de kwaliteit van de lisianthus te verbeteren en dat is gelukt. “Waar we voorheen 5 bloemen per tak konden telen, zitten we nu op 15 bloemen per tak. Ook hebben we de teelt kunnen inkorten tot 8 weken en hebben we de houdbaarheid bijna verdubbeld naar 14 dagen,” vertelt Van der Lugt.

Lugt Lisianthus staat voor het beste wat de sierbloementeelt te bieden heeft. De meeste fraaie bloemen, de stevigste stelen, het hoogste aantal knoppen per steel. Het bedrijf is de eerste Lisianthus kweker die teelt volgens Het Nieuwe Telen. In de winter wordt de lucht in de kas met buitenlucht ververst en op temperatuur gebracht, waarmee de luchtvochtigheid wordt verlaagd en wat ervoor zorgt dat het gewas actiever wordt gehouden. Hierdoor blijft het jaarrond hetzelfde klimaat in de kas. Voor het telen van Lisianthus is veel energie nodig, maar met Het Nieuwe Telen probeert Lugt Lisianthus zo duurzaam mogelijk te zijn. Ook daarom viel de keuzen op de Philips GreenPower LED. Deze geven namelijk minder stralingswarmte, gebruiken 40 procent minder energie en hebben een terugverdientijd van 5 jaar.

Ook tijdens de zomer heeft Van der Lugt ervaren door te kunnen belichten met de LEDs Tot nu toe koos de kweker ervoor om de eerste vier weken minder te belichten om te voorkomen dat de lisianthus te snel groeit en de kop van de plant te warm wordt. Met de nieuwe LED belichting, met weinig (convectie-)warmte, is het nu mogelijk met alleen LED belichting te beginnen.


06-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2107CelosiaEvanthia


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS