dinsdag 3 augustus 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

Onderwijsminister en MKB: Blijf investeren in de vakmensen van morgen

Onderwijsminister en MKB: Blijf investeren in de vakmensen van morgen

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven en de voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof doen gezamenlijk een oproep aan bedrijven en MBO-scholen om vooral te blijven investeren in de vakmensen van morgen. Als gevolg van de crisis hebben steeds meer jongeren moeite om het praktijkdeel van hun opleiding in een bedrijf of instelling te kunnen invullen. Zo was er in juli al een tekort van 21.000 stageplaatsen. De twee deden deze gezamenlijke oproep tijdens de nationale opening van het MBO-Jaar in Zwolle. 

"Het opdoen van praktijkervaring is cruciaal voor mbo-studenten, maar het vinden van een stage wordt steeds lastiger. Daar maak ik me grote zorgen om", aldus Minister Van Engelshoven. "Juist in sectoren waarin we zo hard mensen nodig hebben kom je er namelijk niet zonder stageplek. Daarom doen we een oproep aan alle erkende leerbedrijven: als je de mogelijkheid hebt, denk dan ook aan de toekomst en investeer in de vakman en vakvrouw van morgen. Dat is in het belang van ons allemaal." vervolgt Van Engelshoven.

Bedrijven die leerwerkbanen aanbieden krijgen nu een voorschot op hun subsidie. Daarnaast wordt de subsidie voor leerwerkbedrijven in conjunctuur- en contactgevoelige sectoren verhoogd. Ook wordt extra geïnvesteerd om zoveel mogelijk bedrijven te overtuigen stages en leerwerkbanen aan te blijven of gaan bieden voor het beroepsgerichte onderwijs. Het kabinet trekt hier €30 miljoen voor uit.

Creatieve oplossingen

Voor de coronacrisis was er in diverse sectoren al een tekort aan goed opgeleide vakmensen. "Die kant gaan we straks anders weer op, met alle gevolgen van dien” zegt Vonhof. Om dat te voorkomen, is het volgens Vonhof en minister Van Engelshoven nodig dat scholen, samen met collega-scholen en werkgevers in de regio, zoeken naar creatieve oplossingen. Zij denken daarbij onder meer aan het spreiden van stages over het studiejaar – waarbij niet alle studenten van een opleiding tegelijk een plek nodig hebben - of het plaatsen van twee studenten op één stageplek. Een oplossing kan ook zijn dat de stage wordt ingevuld in een andere branche, waar de student wel hetzelfde leert. Een student die geen plek kan vinden bij een logistiek bedrijf, kan wellicht wel aan de slag bij de afdeling goederenafhandeling van een groot ziekenhuis. En studenten die hun stage verliezen in de detailhandel, kunnen mogelijk tijdelijk terecht bij tuincentra en bouwmarkten, waar het aanmerkelijk beter gaat.

 

 


11-09-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2107CelosiaEvanthia


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS