zondag 25 juli 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

Geluk en glas breken even ras. Een paar gedachten over corona-misbruik... #blog

Geluk en glas breken even ras. Een paar gedachten over corona-misbruik...  #blog

Al meer dan een half jaar worden we allemaal min of meer rechtstreeks getroffen door de Covid19-pandemie. Dit heeft voor ieder van ons een steeds grotere invloed op ons dagelijks leven. Maar we leren ons er ook steeds sneller aan aan te passen.

We moeten onderscheid maken tussen de aanpassingen in de professionele omgeving - ons werk als werknemer maar ook als ondernemer of investeerder en anderzijds de situaties die ons als particulier en klant raken. Ik merk dat we inmiddels in de volgende fase terecht gekomen zijn. De fase die ik de misbruikfase noem. Hiermee bedoel ik dat Corona bewust wordt ingezet om veranderingen in het bedrijf door te voeren, die al jaren niet meer zijn doorgevoerd. Maar ook als reden of excuus aan klanten voor niet geleverde diensten.

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar kan het beste uitgelegd worden met een paar voorbeelden: Een gast komt aan bij een hotel waar hij al jaren komt en ineens wordt het ontbijt pas vanaf 7.30 uur geserveerd in plaats van vanaf 6.30 uur. Zijn eerste klantafspraak om 8 uur wordt hierdoor lastig, maar bij het boeken was hem vooraf geen mogelijkheid geboden om te boeken zonder ontbijt. Op de vraag waarom dit is, is het antwoord corona. Het zijn echter puur economische personeelskosten die worden bespaard.

Of een gast krijgt een andere kamercategorie toegewezen. Zogenaamd even goed en toevallig precies dezelfde prijs. De gast had echter bewust de categorie gekozen aan de achterkant van het hotel, aan de tuinkant, omdat hij niet aan de hoofdstraat wilde slapen. Desgevraagd krijgt hij het antwoord dat hij waarschijnlijk vast wel van corona gehoord heeft... Maar ook hier zijn het de economische redenen waarom alle gasten bij elkaar gebracht worden in dezelfde vleugel omdat het aantal boekingen lager ligt. Zo is er minder personeel nodig dat de kamers sneller schoon kan maken.

En nog een laatste voorbeeld: het boeken van een ontbijt op internet kost € 20,- (aangezien de keuze van het ontbijt ernstig beperkt was tot slechts 12), ter plaatse merkt de gast dit meestal niet en vindt hij de selectie gewoon erg bescheiden... Desgevraagd... ja, juist...vanwege corona. Het aanpassen van de boekingspagina zou ook heel makkelijk kunnen met corona, maar dit gebeurt niet om economische redenen.

Al deze punten zijn in feite een groot probleem, en moeten vooral steeds weer correct aan de klant worden gecommuniceerd. We mogen niet vergeten dat we constant in verschillende coronafasen zitten. De markt verandert en ook wij moeten veranderen. Wat voor nut heeft het hotel als het vandaag overleeft en er morgen geen gasten meer komen? Ik heb bewust voorbeelden uit de horeca gebruikt, maar ik kan er ook meerdere noemen in de groenbranche. In onze sector hebben we vooral geluk met de manier waarop we de crisis hebben doorstaan, maar we moeten heel voorzichtig zijn en dit geluk niet te veel misbruiken... zoals het spreekwoord zegt: geluk en glas breken even ras.

Oliver Mathys - Oliver M Consulting 

Bron: www.floranews.com
10-09-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2107WERKENBIJGGRS


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS