zaterdag 25 september 2021
2105 Palletcentrale 2109Evanthiavacature2

Kansen voor lelieteelt met aparte voorbroeifase onder LED

Kansen voor lelieteelt met aparte voorbroeifase onder LED

Een aparte voorbroeifase onder LED-belichting biedt kansen voor de lelieteelt. Als een lage lichtintensiteit gedurende de voorbroei voldoende is, kan fors worden bespaard op elektra, zegt Sander Hogewoning van Plant Lighting na onderzoek voor Kas als Energiebron. "Bij een meerlagenteelt geldt dat ook op warmte en op ruimte. De effecten van LED-belichting gedurende een daglichtloze voorbroeifase zijn afgelopen winter onderzocht. Daarbij is ook het effect daarvan op gewasontwikkeling en de eindkwaliteit na afbroei in de kas bekeken", aldus Hogewoning.

De hoofdconclusie van het onderzoek is dat een energiezuinige voorbroei onder LED zonder kwaliteitsverlies mogelijk is. De lage benodigde lichtintensiteit maakt een aparte voorbroeifase naar alle waarschijnlijkheid praktisch goed haalbaar: de investeringen blijven zo beperkt. Toepassing kan op meerdere manieren, van een geautomatiseerd meerlagensysteem tot een apart schakelbare belichting voor de eerste teeltweken in de kas.

Voor het onderzoek zijn de lelierassen Tabledance en Santander in vijf opeenvolgende proefronden voorgebroeid in klimaatkamers van Plant Lighting onder verschillende belichtingsstrategieën. Afhankelijk van de ontwikkelingssnelheid van het gewas werden de kisten na 15 tot 25 dagen voorbroei verplaatst naar een proefkas bij Delphy Improvement Centre, waar de lelies verder afgebroeid onder praktijkconforme omstandigheden. Kisten met controleplanten werden direct naar de kas gebracht, zodat die tegelijk met de lelies in de LED-cel groeiden.

De lichtintensiteit die benodigd is in de voorbroeifase blijkt zeer beperkt; slechts 25 µmol PAR aangevuld met 6 µmol verrood licht gaf eenzelfde eindresultaat als 50 of 100 µmol PAR aangevuld met 6 µmol verrood. Een voldoende hoge dosis verrood licht bleek cruciaal voor behoud van een trekduur vergelijkbaar met de controle. Zonder verrood trad tot wel 10 dagen vertraging op en waren de takken langer en ook iets zwaarder.

bron: Kas als Energiebron

 


09-09-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS