donderdag 3 december 2020
FN TOP add FN TOP logo

Croton woonplant van de maand oktober 2020

Croton woonplant van de maand oktober 2020

Croton is gekozen tot Woonplant van de Maand oktober 2020. Met de Croton haal je de gloed van de herfst naar binnen. Het is een zeer opvallende plant met dikke, glanzende bladeren die uitstralen dat de natuur een buitengewoon goede dag had toen ze deze beauty verzon. De Croton brengt de kleuren groen, geel, rood, oranje, bruin, paars en zwart in huis.

De bekendste is de bonte Croton, maar er zijn ook soorten met enkel een geel-groene tekening. Je hebt keuze in kleine en grote bladeren en er is er ook eentje met smalle, golvend blad. Het is een van de weinige bladplanten die direct zonlicht verdraagt. Officieel heet hij Codiaeum variegatum, maar de naam Croton is zo ingeburgerd dat we die voor de consument gebruiken.

Croton groeit op het vaste land van Zuidoost-Azië en de Indische Archipel, onder andere in Indonesië. In veel landen wordt de plant als afscheiding gebruikt, Croton kan in die streken hoog worden en uitdijen als houtige struik. Als woonplant treft je meestal medium tot XL exemplaren aan. De naam is afgeleid van het Griekse kroton. Dat betekent teek en heeft te maken met de zaden van de plant die op teken lijken. Codiaeum behoort tot de familie van de Euphorbiaceae waar ook andere bekende woonplanten toe behoren zoals kerstster en Christusdoorn.

Er zijn veel soorten en vormen van groot tot klein, inclusiefs cultivars met verschillende bladvormen en bladtekeningen. Allemaal behoren ze tot de soort Croton variegatum, datn bont of gevarieerd betekent en naar het veelkleurige blad verwijst. Enkele grootbladige cultivars zijn: Excellent, Petra, Norma, Mrs. Iceton, Nervia, Tamara en Wilma. Enkele kleinbladige cultivars zijn: Gold Star, Gold Finger, Gold Sun, Mammi en Yellow Banana.

bron: Mooiwatplantendoen.nl


08-09-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2011 TheRecruitingSpecialist


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS