donderdag 3 december 2020
FN TOP logo FN TOP add

Dwergnarcis Bloembol van het Jaar

Dwergnarcis Bloembol van het Jaar

De dwergnarcis is door Nederlandse bloemboellenhandelaren uitgeroepen tot Bloembol van het Jaar. Als je de bollen in het najaar plant, zorgt de vrolijke en kleurrijke voorjaarsbloeier voor het echte lentegevoel in het vroege voorjaar.

De dwergnarcis wordt vaak kleine narcis of korte botanische narcis genoemd. Ze blijven kort en geven krachtige, blije bloemetjes met lieve kleine trompetjes in het midden. Je kunt ze kopen als enkel- of dubbelbloemig, en sommige ruiken ook nog eens heerlijk. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende tinten wit, geel, zalm en oranje, waarbij de trompet dezelfde of een andere kleur heeft.

De dwergnarcis is meerjarig en bloeit ieder jaar opnieuw. Ze vermeerdert doordat de bol uit schubvormige bladeren - rokken - bestaat. Ieder jaar groeien er nieuwe rokken in het midden, en sterven de oude aan de buitenkant af. Binnenin ontstaan de nieuwe bladeren en de bloem.

 De naam 'Narcis' komt uit de Griekse mythologie. Lang geleden ontdekte de knappe man Narcissus zijn spiegelbeeld in een vijver. Hij werd stapel verliefd op… Zichzelf. Maar hij raakte gefrustreerd omdat hij zijn evenbeeld niet kon aanraken. Zijn gefrustreerde lichaam kwijnde weg en verdween. Wat achterbleef was een gele bloem met een hartje: de narcis. • Doordat dwergnarcissen compact blijven, waaien ze niet zo snel omver. Hierdoor doen ze het heel goed in potten of plantenbakken.

Leuke weetjes over dwergnarcissen

  • In West-Europa zijn narcissen inheemse planten. Dit betekent dat ze vrij in de natuur groeien in weilanden, bossen en op rotsachtige plekken.
  • De narcis staat symbool voor een nieuw begin, omdat de bloem een nieuw seizoen aankondigt.
  • Wil je narcissen combineren met andere bloemen? Kies dan voor blauwe druifjes of blauwe hyacinten. Ze bloeien tegelijk en de kleuren geel en paars matchen perfect.
  • Er bestaan narcissen waarbij bloemtrosjes uit de steel groeien zoals Narcissus triandrus 'Hawera’ en triandrus 'Petrel’

Grote groepen dwergnarcissen zorgen voor mooie kleuraccenten. De beste plek is in rotstuinen of tussen de wortels van bomen en struiken. Er zijn verschillende soorten om uit te kiezen. Zoals de algemene dwergnarcissen triandrus 'Hawera', cyclamineus 'February Gold', de 'Tête-à-Tête' en de bulbocodium 'Julia Jane'. Of de dubbelbloemige 'Rip van Winkle', 'Pencrebar', poeticus 'Albus Plenus Odoratus', odorus 'Rugulosus Flore Pleno'. Voor wie wil genieten van de heerlijke narcissengeur, zijn er bijvoorbeeld de dwergnarcissen 'Baby Moon', 'Bell Song', 'Hillstar' en 'Martinette'.

bron: bloembol.org - foto: iBulb

 


02-09-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS