zondag 1 november 2020
2010TOP  Retail Solutions 2010TOP Schoneveld Open Dagen najaar 2020

Europese Commissie past noodmaatregelen Xylella aan

Europese Commissie past noodmaatregelen Xylella aan

De noodmaatregelen die genomen moeten worden bij een Xylella uitbraak, zijn aangepast. Moesten tot voor kort na een vondst nog alle waardplanten binnen een straal van 100 meter worden vernietigd met een bufferzone van 5 kilometer, is dit nu door de Europese Commissie teruggebracht naar 50 meter met een bufferzone van 1, 2,5 of 5 kilometer. Deze bufferzone is afhankelijk van of het een geïsoleerde uitbraak is en of er bij de uitbraak inperkingsmaatregelen genomen moet worden of uitroeiingsmaatregelen.

Met het aanpassen van de maatregelen hoeven er bij een vondst of uitbraak voortaan minder waardplanten te worden vernietigd. De aanpassingen worden gedaan naar aanleiding van de laatste onderzoeken van de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) en opgedane ervaringen bij eerdere uitbraken.

Als er een besmetting is aangetroffen moeten voortaan alle besmette planten en planten van dezelfde soort binnen een straal van minimaal 50 meter vernietigd worden. Als het een uitbraak is waarbij inperkingsmaatregelen genomen moeten worden, dan wordt er een bufferzone bepaald van 5 kilometer. Is uitroeiing noodzakelijk, dan is deze bufferzone 2,5 kilometer. Is de uitbraak geïsoleerd en zijn er onmiddellijk uitroeiingsmaatregelen genomen, dan is de bufferzone 1 kilometer.

Als er in de besmettingszone ook waardplanten staan van andere soorten die vatbaar zijn voor Xylella. Moeten deze direct getest worden op de bacterie. Is dit niet direct gedaan, dan moeten ook deze waardplanten binnen een straal van 50 meter worden vernietigd.

 


31-08-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2010 Anthura Laborant met groene vingers


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS