zondag 13 juni 2021
2105 Palletcentrale 2106EvanthiaOnTour

De 5 vragen aan... Sjaak van Schie

De 5 vragen aan... Sjaak van Schie

 

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Sjaak van Schie. Ik ben in 1980 als ondernemer begonnen en dus bestaat ons bedrijf dit jaar 40 jaar. Iets waar ik ontzettend trots op ben. 40 jaar geleden ben ik begonnen in de anjerteelt. Dit heb ik ongeveer 20 jaar gedaan. Daarna ben ik in de kamer- en tuinhortensia’s ‘gegaan’, waarin we ons hebben gespecialiseerd in breeding. Het maken van onbewortelde en bewortelde stekken, halfwas planten, maar ook de productie hiervan, de bloeiende planten. 

Sjaak van Schie tussen de anjers

In de bloeiende hortensia’s hebben we een eigen merk, Hy-pe, waaronder we alle speciale kleuren en vormen met de WoW-factor in de markt zetten. We verkopen nu onze stekken en halfwas in bijna alle landen in Europa. Wat begon met 1,2 hectare anjers is uitgegroeid tot een kleine 70 hectare hortensia’s op drie productielocaties: Maasdijk in Nederland, Pegões in Portugal en in Oeganda. Deze laatste is alleen voor de stekproductie.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

De functie is uniek omdat het nooit saai is en er altijd uitdagingen zijn. In 1980 hoopte ik op mijn 55e met pensioen te kunnen, nu moet ik er niet aan denken. Ik ben ook altijd aan het werk, want er is zoveel te doen en ik zie overal kansen. In 2018 was het tijd voor een nieuwe fase van het bedrijf. Ik kon niet overal tegelijk zijn. Mijn zoon Roel was bijna dertig en had interesse. Hij richt zich nu op Nederland en ik run de locatie in Portugal.

De 5 vragen aan Sjaak van Schie

Roel van Schie en Sjaak van Schie

Welk nieuws heeft je de laatste tijd beziggehouden?

Corona heeft mij het meest beziggehouden en daarbij ook de impact die het heeft gehad en nog heeft in en op ons bedrijf, én de impact die het heeft op het gedrag van de mensen in het algemeen. Wat ik echt heel jammer vind, is dat we op 1 april een groot feest gepland hadden voor ons 40-jarig jubileum en dat dat niet door kon gaan. Het feest was bedoeld voor medewerkers, klanten en leveranciers, want we beseffen ons maar al te goed dat we dit nooit zonder hun hadden kunnen bereiken. In eerste instantie hebben we het feest verplaatst, maar uiteindelijk hebben we het zelfs geannuleerd. Dit weekend zou er coronaproof feest gevierd worden, maar door de aanscherping van de RIVM-maatregelen hebben we het helaas af moeten blazen. Dan doe ik het maar op deze manier:

”Zonder onze toegewijde medewerkers, trouwe leveranciers en loyale klanten hadden we dit prachtige bedrijf in 40 jaar niet op kunnen bouwen”. Ik ben er trots op wat er nu staat, daarom bedank ik hierbij iedereen die eraan meegewerkt heeft om ons bedrijf op te bouwen; onze altijd hardwerkende en toegewijde medewerkers, de leveranciers die altijd voor ons klaar staan en niet te vergeten de klanten, die altijd vertrouwen in ons hebben gehouden!"

                          

Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Wat ik nog graag zou willen oppakken is het verder uitrollen van ons HI Breeding materiaal in de gehele wereld. Hiervoor is een goede en uitdagende toekomst voor weggelegd! Ook zie ik dat de verkoop steeds meer digitaal plaats vindt. Hierop zullen ook wij moeten anticiperen. En ik denk dat we nog meer moeten gaan samenwerken met collega-kwekers, omdat je als eenling geen interessant pakket kan leveren aan de consument. Samenwerken met partners is naar mijn beleving een must voor de toekomst. Kopende partijen worden steeds groter en orders worden daardoor ook steeds groter én de prijs komt hierdoor ook onder druk te staan. We moeten echter wel een goed rendement behouden. Samenwerken is dan een voorwaarde. Samen sta je daarin veel sterker!

Robin van Dijk en Roel van Schie

Wat ga je dit weekend doen?

Momenteel woon ik samen met vrouw Yvonne in Portugal en werk voor 75% in Portugal. We zijn nu een weekend in Nederland. We gaan dit weekend wat doen bij ons thuis in de Maasdijk met onze vier jongens inclusief hun ‘meiden’ en… ik ga zowaar zaterdag en zondag een stukje fietsen. Dit blijft samen met werken in de hortensia’s, mijn grootste hobby!

Bron: www.floranews.com
28-08-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2106 OpenDagenKolsterBV

Ben blij dat er van zo’n matige 🙈 leerling bij AVTO cursus zo’n goede ondernemer en prettig mens tevoorschijn is gekomen. Gefeliciteerd met jullie Jubileum. Ook Yvon natuurlijk want die heeft misschien wel het meest “geleden”!! 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👌👌👌🥂

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS