zondag 1 november 2020
2010TOP Schoneveld Open Dagen najaar 2020 2010TOP  Retail Solutions

Tuinbouw toont veerkracht

Tuinbouw toont veerkracht

Het dal waarin de tuinbouw dit jaar door corona terecht is gekomen was diep, maar inmiddels kruipt de sierteelt weer voorzichtig uit dit dal door een stijging van online verkoop en door betere samenwerking binnen de sector. Dit meldt Rabobank in de tuinbouw cijfers en trends. Ook is weer een stijging te zien in afzet van luxere groente- en fruitsoorten nu de horeca en bedrijven in foodservice weer open zijn.

"Al met al zijn de verwachtingen voorzichtig positief. Natuurlijk wel op voorwaarde dat er geen tweede coronauitbraak komt," aldus Rabobank analist Lambert van Horen en sectorspecialist Arne Bac.

Tuinbouw toont veerkracht

Uit de Rabo Tuinbouwbarometer blijkt dat voor de meeste producten de situatie in de loop van het tweede kwartaal sterk verbeterd is, maar voor enkele producten zijn de vooruitzichten nog somber. Vooral voor producten die veel bij evenementen of in de luxere horeca worden gebruikt, zoals kruiden, snijcymbidium, snijhortensia, witte rozen, blijft de afzet zorgelijk. Daarentegen hadden gewassen die in maart minder zijn geplant, of waar veel vraag naar was, zoals chrysant of appel in juni juist een prima prijs. De tuinbouw barometer eindigt in het derde kwartaal van 2020 op een waarde van 6,5. 

Veel sierteeltbedrijven komen niet in aanmerking voor coronanoodfonds

De export van sierteeltproducten was in maart, april en mei 500 miljoen euro lager dan in 2019. In sommige landen was tijdelijk geen enkele afzet mogelijk waardoor veel productie- en handelsbedrijven een groot omzetverlies hadden. "Voor veel bedrijven was het omzetverlies tussen half maart en half juni echter lager dan de drempel van 30 procent, waardoor zij dus niet in aanmerking voor steun uit het noodfonds pakket en dit zelf moesten opvangen," aldus Bac.

Langzame toename afzet groente en fruit

De omzet van supermarkten in aardappelen, groente en fruit (AGF) was in maart en april zeer hoog door het bijna volledig wegvallen van de foodservice-omzet. Nu restaurants en cafés weer gasten mogen verwelkomen is te zien dat de vraag naar luxere groente- en fruitsoorten, de ‘typische horecaproducten’, ook weer langzaam op gang komt.

Eén van de productgroepen met een goed voorjaar was zachtfruit. Aardbeien zijn in april en mei tegen goede prijzen verkocht. Ook de vraag naar bramen, frambozen en rode bessen ligt inmiddels op een goed niveau, maar blijft ook afhankelijk van de horeca. De eerste weken van het Nederlandse blauwe bessenseizoen geven goede hoop voor de toekomst.


Leandra de Boef | 26-08-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2010 Anthura Laborant met groene vingers


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS