donderdag 3 december 2020
FN TOP add FN TOP logo

Strelitzia woonplant van maand september 2020

Strelitzia woonplant van maand september 2020

De Strelitzia is door Bloemenbureau Holland gekozen tot woonplant van de maand september 2020. De opvallende, tropische verschijning wordt ook wel paradijsvogelbloem of vogelkopbloem genoemd. De bloeiwijze van Strelitzia reginae wordt gekenmerkt door horizontale schutbladen waaruit oranje en diepblauwe bloemdelen omhoog komen.

De plant bloeit vrij laat in het seizoen omdat de grote bloemen wat langer tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. September is daarmee dus de ideale maand om deze laatbloeier aan te schaffen. Ook zonder bloem is de plant al een prachtige woonplant, door de mooie langwerpige, opgaande bladeren.

Herkomst

Strelitzia komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Hier wordt de plant door vogels bestoven omdat die gemakkelijk op de stevige bloemen kunnen landen. De plant hoort bij de familie van de Strelitziaceae waarin vier soorten voorkomen, waarvan Strelitzia reginae de bekendste is. De plant is vernoemd naar de vrouw van de Engelse koning George III, Charlotte van Mecklenburg-Strelitz die veel van planten hield. De tweede naam reginae betekent 'van de koningin'. Aan het begin van de achttiende eeuw is Strelitzia van Zuid-Afrika naar Europa gekomen.

Keuze 

Er zijn diverse soorten Strelitzia die allemaal te herkennen zijn aan de recht opstaande stengels met stevige, grijsachtige bladeren. Kenmerkend zijn de bijzondere bloemen. De meest voorkomende soort is de Srelitzia reginae met schutbladen waaruit feloranje met daarin blauwe bloemen komen. Een wat minder bekende soort is de Strelitzia nicolai met veel grotere groene bladeren. De plant is wat lastiger in bloei te krijgen en wordt daarom ook als decoratieve bladplant ingezet. Veel Strelitzia bloemen en planten worden geïmporteerd uit gebieden rond de Middellandse Zee en Canarische eilanden.

Zonaanbidder

Strelitzia is een echte zonaanbidder: volle zon zal de bloei zal bevorderen. In de zomer kan ze dan ook heel goed het terras of balkon op. Om Strelitzia weer in bloei te krijgen is een rustperiode in de winter belangrijk. Wanneer de plant een aantal maanden droger en koeler staat zullen er zich weer nieuwe bloemknoppen ontwikkelen. Hoe ouder de plant, hoe meer bloemen.

bron: Mooiwatplantendoen


10-08-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2011 TheRecruitingSpecialist


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS