vrijdag 14 augustus 2020
Let Hope Bloom Zomervakantie

Westland wil zelf geen arbeidsmigranten huisvesten

Westland wil zelf geen arbeidsmigranten huisvesten

Den Haag is er klaar mee: de arbeidsmigranten in de stad werken vooral in het Westland, maar lijken daar wat huisvesting betreft nog steeds niet welkom te zijn. Ze houden de Westlandse economie draaiende, maar tot nu toe wordt elk plan tot huisvesting van arbeidsmigranten in het eigen glastuinbouwgebied op niks uit te draaien.

Zeven plannen passeerden de afgelopen jaren de revue en niet één van deze plannen kwam van de grond. De Polen, Roemenen en Bulgaren zijn van harte welkom om te komen werken in het Westland, maar als het op huisvesting aankomt, lijken veel Westlanders niet thuis te geven. Vorige week nog werd ook het plan voor huisvesting aan de Madeweg in Monster van tafel geveegd. De reden is een steeds terugkerende: de buurt wil het niet. Zo is ook duidelijkte zien aan de graffiti op de kassen van Paul Fransen. "Geen migranten" is er te lezen op de kassen die volgend jaar plaats zouden maken voor een nieuwe woonlocatie voor arbeidsmigranten in De Lier.

Veel van de 12.000 arbeidsmigranten die in het Westland werken wonen nu in Den Haag, Schiedam of Vlaardingen. En dat zijn deze gemeentes nu zat. Den Haag heeft er in elk geval geen vertrouwen meer in: "Westland heeft wel de lusten, maar niet de lasten", aldus CU/SGP-raadslid Pieter Grinwis tegen WOS.nl. "Al jaren kunnen wij duizenden arbeidsmigranten die in het Westland werken, hier in Den Haag opvangen."

Volgens raadslid Peter Duijsens van Westland Verstandig zijn er in het Westland nog wel degelijk plekken over. Hij zegt een aantal jaar geleden al voorgesteld te hebben om arbeidsmigranten te huisvesten op het ABC-terrein in Poeldijk. Of naast het terrein van FloraHolland. Volgens het raadslid zijn deze locaties ook veel logischer: dichtbij het werk en buiten een woonwijk. Het zouden een soort campussen moeten worden, zoals dat op andere plekken in Nederland ook al wordt gedaan. De directeuren van het ABC terrein en FloraHolland zijn enthousiast over de plannen, maar de gemeente lijkt het plan nog maar niet op te willen pakken.

Ook zou een deel van de arbeidsmigranten op het terrein van de tuinders zelf gehuisvest kunnen worden, maar ook dit idee zou door de gemeente Westland al jaren tegengehouden worden. Ze zouden bang zijn voor een dubbelrol van de kweker, als werkgever en huisbaas. Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland geeft in gesprek met de WOS aan wél voorstander te zijn van dit plan. "We moeten niet terug naar vroeger, waarin arbeidsmigranten in de kassen sliepen, maar huisvesting aan de randen van het terrein van de kweker is een prima idee. In het Oosten van het land gebeurt dat al wel," aldus Van der Tak. 


Leandra de Boef | 29-07-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Groen-Direkt


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS