vrijdag 25 juni 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

CO2-afvang als oplossing voor minder aardgas in de glastuinbouw?

CO2-afvang als oplossing voor minder aardgas in de glastuinbouw?

Twence leverde afgelopen week de eerste tankwagen met vloeibare CO2 aan glastuinbouwbedrijven. Afvalenergiebedrijf AVR vangt op grote schaal CO2 af en geeft het een herbestemming. Is CO2-afvang de oplossing voor een duurzame glastuinbouwsector?

Door vloeibare CO2 als grondstof voor de glastuinbouw in te zetten, vermindert Twence de CO2-emissie met 3.600 ton. Voor de glastuinbouwsector levert dit een flinke besparing op van aardgasgebruik. Bedrijven gebruiken de geleverde CO2 om bloemen en planten in de kas te laten groeien. Twence wil het product in de toekomst ook inzetten voor andere hoogwaardige toepassingen, bijvoorbeeld in de bouwsector, levensmiddelenindustrie, chemie en in duurzame brandstoffen.

Vloeibare CO2

In 2014 introduceerde Twence de eerste installatie ter wereld die CO2 afvangt uit de rookgasreiniging van de afvalenergiecentrale en dit omzet naar natriumbicarbonaat (beter bekend als bakpoeder). Dit gebeurt als volgt: Twence reinigt de rookgassen, en filtert de CO2 eruit met een oplosmiddel. De CO2 wordt vervolgens vloeibaar gemaakt, zodat het product makkelijker te vervoeren is naar klanten als de glastuinbouwsector. Dankzij deze CO2 hebben deze bedrijven geen aardgas meer nodig. Twence verwacht de huidige kleine installatie, die 3.600 ton CO2 oplevert, op te schalen naar zo’n 100.000 ton.

Lees hier verder

 


29-07-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS