vrijdag 14 augustus 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Marjoland verbetert zowel productie als kwaliteit met speciaal lichtrecept voor rozen

Marjoland verbetert zowel productie als kwaliteit met speciaal lichtrecept voor rozen

Rozenkweker Marjoland heeft zowel de kwaliteit en als de productie van haar Red Naomi rozen weten te verbeteren door het speciale lichtrecept voor rozen te gebruiken in haar hybride lichtinstallatie. In het verleden heeft onderzoek aangetoond dat het mogelijk was om een hogere kwaliteit rozen te krijgen óf om de productie van het gewas te verbeteren. In de kas met de hybride lichtinstallatie van Marjoland is nu zowel de opbrengst als de kwaliteit verbeterd.

“Met 20% meer licht hebben we aanzienlijk hogere productie, met een meer uniforme kwaliteit. Door het gebruik van de LED belichting van Signify, met het lichtspectrum dat speciaal voor rozen is ontwikkeld, kunnen wij ons energieverbruik verlagen en tegelijkertijd jaarrond een meer gelijkmatige kwaliteit rozen aan onze klanten leveren,” vertelt Daniel van den Nouweland, Algemeen Directeur van Marjoland.

Met 20 hectare, en het telen van 5 variëteiten rozen, is Marjoland een van de grootste rozenkwekers in Nederland. Het familiebedrijf koos ervoor om met LED belichting te beginnen in een hybride installatie – een combinatie van SonT en LED belichting – voor haar Red Naomi! gewas, en daarmee de lichtintensiteit te verhogen van 230 µmol/m2/s naar 330 µmol/m2/s LED. Dankzij deze combinatie van SonT/LED heeft Marjoland de sleutel tot het geheim ontdekt hoe ze de uitstekende kwaliteit rozen kunnen produceren en een hogere productie kunnen realiseren om tegemoet te komen aan de vraag van haar klanten. De Philips GreenPower LED toplighting compact en -lineair, met het toegepaste lichtspectrum voor rozen, zijn beschikbaar met een zeer hoge efficiëntie tot 3.2 µmol/s.

Onderzoeksresultaten onder 100% LED belichting bij Delphy tonen aan dat het lichtspectrum een positieve invloed heeft op blad kwaliteit en knop grootte. Bovendien zijn de knoppen meer dan 50 mm lang en kunnen zij meer dan 10 dagen worden behouden tijdens de winter. Het aantal stelen is goed met ongeveer 6,2 stelen per m2 per week. De verbeterde output, verbruik en efficiëntie van de modules tezamen geeft rozenkwekers veel mogelijkheden om de licht intensiteit te verhogen en energieverbruik te verlagen en ondertussen de juiste balans te verbeteren tussen productie en kwaliteit.

“We zijn erg trots dat ons onderzoek in samenwerking met Delphy en de WUR heeft geleid tot het succesvolle lichtrecept voor de Red Naomi!. Dit geeft rozenkwekers als Marjoland de mogelijkheid om top kwaliteit rozen te produceren en hun licht intensiteit te verhogen. De overstap naar LED is nu nog interessanter geworden voor zowel gebruik met een bestaande SonT opzet en installatie, of voor een nieuwe installatie,” volgens Udo van Slooten, Business Leader Horticulture bij Signify.


28-07-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ConceptFactory


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS