vrijdag 14 augustus 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Kasgroeit en Inholland Academy starten dit najaar nieuwe brancheopleiding Glastuinbouw

Kasgroeit en Inholland Academy starten dit najaar nieuwe brancheopleiding Glastuinbouw
Dit najaar start de nieuwe brancheopleiding Glastuinbouw. Een modulaire opleiding die speciaal is opgezet voor medewerkers die zich willen ontwikkelen naar een hoger niveau binnen het glastuinbouwbedrijf waar ze werken. Omdat snelle beleidsmatige en technologische ontwikkelingen in de sector om steeds andere competenties vragen van vooral leidinggevenden en teeltspecialisten, is gekozen voor twee richtingen; Bedrijfsvoering en Teelt. De opleiding start op 2 oktober 2020 en is een initiatief van Kasgroeit in samenwerking met Inholland Academy.
 
 
Het idee voor een brancheopleiding glastuinbouw is bij Kasgroeit ontstaan vanuit de steeds vaker gestelde vragen vanuit de sector over opleidingen die aansluiten op grote ontwikkelingen binnen bedrijven en de behoeftes van de medewerkers. De vraag per bedrijf en medewerker verschilt echter zo, dat het lastig bleek om zomaar een passende opleiding aan te wijzen. Door de handen ineen te slaan met Inholland Academy wil Kasgroeit met de nieuwe brancheopleiding Glastuinbouw talentvolle medewerkers meer op maat kansen bieden.
 
De opleiding is praktijkgericht omdat er gebruik wordt gemaakt van vraagstukken vanuit het bedrijf. De opleiding duurt gemiddeld twee jaar en is verdeeld over vier blokken. Er is keuze uit twee richtingen: Bedrijfsvoering en Teelt. Gedurende het traject wordt volop gewerkt aan de zogenaamde ‘21e eeuwse vaardigheden’ zoals: samenwerken, problemen oplossen, communiceren en innoveren. Essentiële competenties om goed te kunnen functioneren in een duurzaam, toekomstbestendig glastuinbouwbedrijf, aldus Anneke Postma, Adviseur Opleiding & Ontwikkeling van Kasgroeit.

Maatwerk

Met de brancheopleiding Glastuinbouw wordt met maatwerk ingespeeld op de vele veranderingen in de wereld van leren en ontwikkelen. Het leren in een leslokaal verplaatst zich steeds meer naar het leren in de praktijk. "In de brancheopleiding leert de werknemer door te werken aan vraagstukken die relevant zijn voor het bedrijf. In combinatie met online leren en persoonlijke begeleiding, sluit dit aan bij de nieuwe manier van leren. Leren door te doen", legt Postma uit. "Niet iedere medewerker is tenslotte hetzelfde of heeft dezelfde leerbehoefte. En ook bedrijven verschillen van elkaar. De flexibiliteit van de brancheopleiding is hier een uitkomst voor. Zo wordt de tijdsbesteding aan de opleiding aangepast aan de drukke en rustige periodes van het bedrijf en is de werknemer beschikbaar als dat nodig is. Maatwerk is daarom van groot belang."

Erkenning

De leervraag per deelnemer wordt in kaart gebracht door de Adviseurs Opleiding & Ontwikkeling van Kasgroeit en het leertraject wordt uitgevoerd en begeleid door een persoonlijke leercoach van Inholland Academy. De opdrachten worden vervolgens verder afgestemd op de werkplek en werkomgeving. Alles wat de medewerker leert, kan direct worden toegepast in de praktijk. Ook zijn er gedurende elk blok bijeenkomsten bij een van de deelnemende bedrijven. Zo kunnen de deelnemers ook van elkaar leren.
Met het branche erkende diploma, krijgt de medewerker status en erkenning, wat bijdraagt aan de leercultuur van het bedrijf en aan de duurzame inzetbaarheid van de medewerker.
 
 

 


Leandra de Boef | 28-07-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ConceptFactory


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS