donderdag 1 oktober 2020
FN TOP add FN TOP logo

7,5 procent meer licht in kas door nieuwe spray-coating van Delftse start-up

7,5 procent meer licht in kas door nieuwe spray-coating van Delftse start-up

De spray-coating van de Delftse start-up Physee zorgt voor 7,5 procent meer PAR-licht in de kas. Komend najaar start een praktijkproef met de slimme spray-coating, gefinancierd door het Innovatiefonds van de Rabobank. Naar verwachting komt de coating eind 2021 op de markt.

Physee is gespecialiseerd in slimme, energieproducerende ramen voor de utiliteitsbouw, en was aanvankelijk niet actief in de glastuinbouw. Onderzoeker Sadiq van Overbeek ontdekte vorig jaar een coating die UV-licht omzet in PAR-licht. Daarvoor zag hij aanvankelijk geen toepassing, totdat hij een tochtje door een kassengebied maakte. "In de tuinbouw zorgt meer PAR-licht voor een hogere productie, terwijl te veel UV-licht juist schadelijk is voor gewassen."

Op basis van de coating ontwikkelde Physee een spray: dat is praktischer in de tuinbouw dan een coating. Voor de ontwikkeling van de spray en het uitvoeren van een praktijkproef, bij Koppert Cress in Monster, krijgt het Delftse bedrijf een financiële bijdrage van 50 duizend euro van de Innovatiefondsen van de Rabobank in Delft en die in het Westland. De eerste proef beslaat enkele tientallen vierkante meters.

Waarde creëren

Het idee voor de financiële bijdrage ontstond in samenspraak met Fabian Groeneveld, start-up en scale-up banker bij Rabobank. Groeneveld: \"De start-up en scale-up bankers van de Rabobank hebben dagelijks contact met start-ups in innovatieve ecosystemen om ze verder te helpen. Zo ontstond het idee om Physee te introduceren bij het Innovatiefonds.”

Start-ups opereren anders dan traditionele ondernemers”, vervolgt Groeneveld. “Ze investeren sterk in productontwikkeling en hebben daardoor veel behoefte aan kennis en netwerken. En in het begin is de omzet nog beperkt, is er geen vaak winst, maar maken ze wel waarde. Een bancaire lening is voor een startup daarom vaak niet haalbaar.

De oplossing werd gevonden bij twee lokale Rabobank Innovatiefondsen. Die fondsen zijn gevuld vanuit het coöperatief dividend; aanvragen worden beoordeeld door een commissie met leden van de bank en ondernemers. Rabobank heeft in beide regio’s een breed netwerk op gebied van innovatie en in de glastuinbouw; dat netwerk werd ingezet om Physee te ondersteunen met de verdere ontwikkeling van de spray-coating.

Ruimte voor talent

Fabian van der Horst, directeur bedrijven bij Rabobank voor de regio Delft en Oostland: "Vanuit de coöperatieve gedachte willen we startups die zich inzetten voor een betere wereld verder helpen." John Hagers, directeur bedrijven bij de Rabobank voor de regio Westland: "We waren direct enthousiast over de aanvraag van Physee, en met de financiële bijdrage kunnen we innovatie verder versnellen."

Physee krijgt niet alleen een financiële bijdrage van de beide Innovatiefondsen; het is ook in contact gebracht met het tuinbouwnetwerk van Rabobank. Zo zal Van Overbeek van Physee een presentatie bij het World Horti Center gaan geven. Daarnaast wil het bedrijf tuinbouwtalenten aan zich binden, bijvoorbeeld voor de praktijkproef bij Koppert Cress.

 


17-07-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ThursdOnlineTradeFair


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS