zondag 1 november 2020
2010TOP Schoneveld Open Dagen najaar 2020 2010TOP  Retail Solutions

Narcisbol als natuurlijk medicijn tegen Alzheimer

Narcisbol als natuurlijk medicijn tegen Alzheimer

Bloembollen produceren de galantamine. Deze stof wordt ingezet ter betrijding van de symptomen van Alzheimer. Nadeem Akram onderzocht hoe narcissen dit natuurlijke medicijn optimaal kunnen produceren. De productie van de stof blijkt te worden beïnvloed door de teeltmethode en de grond waarop narcissen worden geteeld. 

Samen met bloembollenkwekers in de omgeving van Leiden onderzocht Akram welke factoren een rol spelen bij de productie van galantamine in de bloembol. Hij keek onder meer naar het effect van bemesten, welke plaats en manier van telen het best zijn, en hoe en wanneer de bloem gekopt moet worden, zodat de plant energie steekt in de bol in plaats van de bloem. Alles voor een zo hoog mogelijk galantaminegehalte in de narcisbol.

Akram promoveerde op woensdag 24 juni aan de Universiteit Leiden. Zijn begeleider bij het Instituut Biologie Leiden Robert Verpoorte, emeritus hoogleraar Farmacognosie in het bijzonder de plantencelbiotechnologie, laat weten dat het onderzoek heeft geholpen om een hoge kwaliteit bollen te produceren voor de internationale markt van extractiebedrijven. Het onderzoek van Akram is een voorbeeld van de connecties die het Instituut Biologie Leiden heeft met telers in de regio. Verpoorte: ‘De samenwerking tussen de Universiteit en kwekers en telers van bolgewassen in de "achtertuin" van de Leidse universiteit en de eeuwenlange geschiedenis van de bollen heeft in de afgelopen decennia veel uitwisseling van kennis opgeleverd. Het werk van Nadeem is daar een voorbeeld van.’

Galantamine wordt bij de ziekte van Alzheimer ingezet om bepaalde symptomen te bestrijden. Bij Alzheimer is er in de hersenen minder van de signaalstof acetylcholine aanwezig. Deze signaalstof is nodig voor de overdracht van informatie in de hersenen. Galantamine houdt de afbraak van acetylcholine tegen, zodat de informatieoverdracht langer intact blijft. Het middel kan een positief effect hebben op de aandacht, concentratie en het spraakvermogen.

bron: Universiteit Leiden 


15-07-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2010 Anthura Laborant met groene vingers


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS