zondag 25 juli 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

Poolse markt voor (lokale) bloemen en planten herstelt zichtbaar

Poolse markt voor (lokale) bloemen en planten herstelt zichtbaar

Begin juli lijkt het erop dat de ontwikkelingen op de Poolse bloemen- en planten markt te vergelijken zijn met die van de Nederlandse sierteelt. Normaal gesproken zijn de eerste weken van juli een slechte periode voor de verkoop van bloemen en planten in Polen, vanwege het begin van het vakantieseizoen. Veel bloemenwinkels zijn dan meestal gesloten. Maar dit jaar is alles anders en blijven de meesten van hen juist open om de verliezen van de afgelopen maanden in te halen. 

De laatste winstgevende dag voor de bloemen en plantenhandel in Polen voor de corona crisis, was Vrouwendag op 8 maart. Een week later, op de zeer populaire naamdag van Bożena en Krystyna, was bijna 80% van de bloemenwinkels al gesloten. De intensieve lockdown duurde in Polen bijna 4 weken en werd vlak voor Pasen weer versoepeld. Het gebrek aan internationale vluchten, problemen aan de grenzen en angst zorgden er echter voor dat de aanvoer van bloemen uit het buitenland uitbleef.

Veel orders voor lokale kwekers 

Dit gat werd echter ingevuld door lokale bloemenkwekers die na de eerste slechte weken een enorme toename van orders en verkopen opmerkten. Op dit moment is de prijs van de Poolse roos hoger dan in voorgaande jaren en de vraag stijgt. Dit komt vooral door de beperkte invoer uit Afrikaanse landen en de beschikbaarheid van het product op de markt. Het lijkt er ook op dat de lokale productie de verkoop van hun product nu in ieder geval als vanzelfsprekend kan beschouwen, aangezien importeurs nog steeds aarzelen om rozen uit Afrika op de Poolse markt te brengen. Maar ook andere bloemen doen het prima: de prijzen en de vraag naar gladiolen, lisanthus of gerbera zijn al jaren niet zo goed geweest. De positieve trend dekt helaas niet de verliezen die het virus in het vroege voorjaar veroorzaakte, maar zorgt er wel voor dat de Poolse bloemen- en plantenhandel weer vertrouwen heeft in de toekomst.

Als de bloemenkwekers tevreden zijn met de huidige situatie op de markt, dan moeten de kwekers van die planten verkopen dat al helemaal zijn: doordat sommigen kwekers de bestellingen van teeltmateriaal annuleerden, is er een beperkt aanbod op de markt. Het feit dat Polen veel thuis zijn en hun balkons en terrassen maar wat graag gezellig willen maken met planten, zorgt echter voor een hoge vraag en daarmee voor stijgende prijzen.

Veel Polen zijn van plan om hun vakantie door te brengen in eigen land en zijn op zoek naar een leuke plek ver van andere mensen om niet besmet te raken met corona. Daarnaast wordt de rente voor allerlei deposito's steeds lager, dus Polen die op zoek zijn naar veilige investeringen kopen stukken grond. De eigenaren van de net gekochte grond willen zich ook omringen met planten en investeren vaak nog eerder in planten dan dat ze aan het opknappen van het zomerhuis beginnen. Daarom hebben dit seizoen ook veel bloemenwinkels besloten om naast snijbloemen ook grotere aantallen planten te gaan verkopen.

Online verkoop nieuw blijvens verkoopkanaal

De grootste winnaars zijn kwekers en bloemisten die besloten om online te gaan werken tijdens de pandemy. Het lijkt erop dat e-commerce in sneltreinvaart een nieuw verkoopkanaal is geworden, dat niet alleen goed werkt in de crisis, maar ook daarna een nieuwe manier van verkoop van bloemen en planten zal blijven. Veel kwekers die in de moeilijkste weken niet konden rekenen op betalingen van niet gerealiseerde bestellingen van de groothandelaren of retailkanalen, zochten actief naar de eindklanten online. Deze diversificatie lijkt winstgevend te zijn als velen van hen besloten om de levering te houden en te investeren in online verkopen via sociale media zoals Facebook, het meest populaire kanaal in Polen.

bron: Agroberichten Buitenland


Leandra de Boef | 10-07-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS