vrijdag 14 augustus 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Sierteelt herstelt van grote klap, recessie kan verder herstel echter in de weg staan

Sierteelt herstelt van grote klap, recessie kan verder herstel echter in de weg staan

Na de sterke daling van de export van bloemen en planten in maart en april, is in de maanden mei en juni weer een voorzichtig herstel te zien. De recessie zou een verder herstel echter in de we kunnen staan, schrijft Nadia Menkveld, Sector Econoom Agrarisch van ABN AMRO, in het vandaag verschenen rapport “Online bloemenverkoop breekt records door coronacrisis”.

Toen in maart veel buitenlandse afzetmarkten op slot gingen en de vraag naar planten en bloemen tot stilstand kwam, zagen veel sierteeltbedrijven zich gedwongen op grote schaal bloemen te vernietigen. Ook besloten verschillende kwekers direct daarna niet meer op te potten om een nog groter risico te vermijden. Door versoepelingen van de maatregelen krabbelde de export van planten in mei enigszins op, maar daalde de verkoop van bloemen nog steeds fors. De totale export in mei daalde danook nog steeds. De maand juni lijkt positief af te sluiten, schrijft ABN AMRO. Nu de maatregelen in de meeste landen zijn versoepeld en de vraag momenteel groter is dan het aanbod, lijkt het er op dat het herstel zich verder voortzet.

Volgens Nadia Menkveld, Sector Econoom Agrarisch van ABN AMRO, zou de recessie echter een verder herstel van de sierteeltsector in de weg kunnen staan. “De recessie kan in de belangrijke afzetmarkten in de tweede helft van 2020 en in de eerste maanden van 2021 voor een lagere vraag zorgen.” Wel is het volgens Menkveld zo dat de situatie anders is dan voor de crisis. “Bedrijven in de sierteelt zijn beter georganiseerd, waardoor ze vraaggerichter kunnen produceren.” Doordat pot- en tuinplanten veel minder last hebben van conjuncturele schommelingen verwacht ze dat de export van pot- en tuinplanten ook tijdens de recessie robuuster zal zijn, dan die van snijbloemen.

 


Leandra de Boef | 02-07-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Groen-Direkt


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS