donderdag 13 augustus 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Clematis Amazing Havana gooit hoge ogen

Clematis Amazing Havana gooit hoge ogen

Sinds kort is de Clematis Amazing Havana van veredelaar Marginpar verkrijgbaar. De nieuwe telg in de Amazing familie is speciaal ontwikkeld door Marginpar en haar veredelaar Wim Snoeijer. De blauw/lila snij-clematis heeft aan de achterkant van haar bloembladeren een donkere lila streep en de witte meeldraden in het hart van de bloem vallen op door de dieppaarse punten.

De in het oog springende variant heeft een grote bloem bovenin, en vier kleinere knoppen aan de zijtakken. Deze zorgen voor een prachtige verrassing als ze langzaam openen zodra de bloem op de vaas staat. De nieuwste telg binnen de Clematis familie gooit hoge ogen op social media, zoals te zien is op het account van Designer Dmitry Turcan.

De Havana is het nieuwste lid van de snij Clematis familie Amazing, waarvan de eerste in 2006 geboren werd. Hier ging een lange adem van veredelaar Wim Snoeijer vooraf, die al in de jaren '90 op zoek ging naar de snij Clematis. Samen met kweker Jan van Zoest ging Snoeijer het avontuur aan om van de clematis van tuinplant naar snijbloem te veredelen. Het avontuur kon pas echt beginnen toen ze bij Marginpar uitkwamen. "Met een duidelijk doel voor ogen: een specifieke eigenschap, beter, sterker, en bovenal iets wat er nog niet is in de markt. Zorgvuldig worden de ‘ouders’ uitgezocht. En na het bevruchten is het afwachten. De zaden worden gezaaid, opgekweekt, verspeend. Na twee, drie jaar is zichtbaar of de plant de juiste eigenschappen heeft en volgt de eerste selectie. Alleen de beste gaan door."

Na twee jaar stekken gaat een gedeelte naar de Marginpar farms in Tanzania om te testen of ze ook daar goed groeien, of ze resistent zijn tegen schimmels, hoe makkelijk ze vermeerderen, het vaasleven, en ga zo maar door. In 2006 is het raak en wordt de Clematis Amazing Blue Pirouette als eerste Clematis snijbloem geïntroduceerd en omarmd. Het duurt vervolgens vijf jaar voordat er opvolger Clematis Amazing Inspiration er komt, maar daarna gaat het rap. Bijna elk jaar wordt er een nieuwe cultivar aan het assortiment toegevoegd met in 2020 nieuwkomer Clematis Amazing Havana. 

bron: Marginpar

 


Leandra de Boef | 03-06-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ConceptFactory


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS