woensdag 23 juni 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

Nu opschroeven luchtvrachtcapaciteit noodzakelijk om handelsrelaties te behouden

Nu opschroeven luchtvrachtcapaciteit noodzakelijk om handelsrelaties te behouden

Een gebrek aan luchtvrachtcapaciteit en te hoge tarieven blijven zorgen ontwrichting van  internationale handel voor de tuinbouw. Taskforce Logistiek van de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw plet voor het snel opschroeven van de capaciteit om wereldwijd handelsrelaties te kunnen behouden. De Taskforce vindt dat de Nederlandse overheid meer moet investeren om het proces van internationale handel weer op gang te brengen en stabiel te maken.

“Luchtvracht was een motor van de Nederlandse economie, nu is het de handrem. Door vooruit te investeren, is omzetderving te voorkomen en zijn handelsrelaties te behouden”, licht Taskforce lid Daco Sol toe. Het gaat hierbij om financiële steun, extra vrachtcapaciteit op belangrijke routes voor de tuinbouw en om extra toegang tot Schiphol voor (vracht)vliegtuigen. 

Volgens de Taskforce zijn de komende weken cruciaal om product op plaats van bestemming te krijgen, nu her en der de meeste landen hun coronamaatregelen versoepelen. Gaan handelsrelaties verloren, of zijn ze te bestendigen? Daar draait het om. “KLM, overheid: het is nú tijd voor actie! Start de exportmotor weer op”, luidt de oproep van de Taskforce.

Lock downs en entreeverboden voor personen zorgen ervoor dat passagiersvliegtuigen aan de grond blijven staan. Terwijl tuinbouwproducten daar doorgaans efficiënt op meeliftten als ‘lowerdeck’ vracht. Op essentiële routes viel meer dan 40 procent van de luchtvrachtcapaciteit weg. En de beperkte beschikbare capaciteit die er is, is te duur voor tuinbouwproduct en wordt slechts enkele dagen vooruit gemeld. “Daar valt niet op te plannen. We hebben heldere en stabiele prognoses nodig. Gaan we bloemen vernietigen of loont het om te oogsten. Die vraag stellen onze Afrikaanse leden iedere dag”, zegt Taskforce lid Eline van den Berg.

 


29-05-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS