zaterdag 11 juli 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Rijk Zwaan sterk op R&D gefocust

Rijk Zwaan sterk op R&D gefocust

In het overzicht van grootste R&D-spenders van Nederland dat Technisch Weekblad jaarlijks publiceert, is goed af te lezen dat zaadveredelaar Rijk Zwaan sterk op R&D gefocust is. In het overzicht wordt een top 30 gegeven van bedrijven en kennisinstellingen met de uitgaven die zij doen aan onderzoek en ontwikkeling. In deze top 30 neemt Rijk Zwaan een 10e plaats in met daarboven grote namen als onder andere ASML, Philips, KPN en DSM. Kijken we echter naar de relatieve R&D-uitgaven, budget als percentage van de totale omzet, dan blijkt dat Rijk Zwaan 36 procent van zijn omzet uitgeeft aan R&D. Dit was in 2019 goed voor 98 miljoen euro. Ter vergelijking; bij Philips en KPN is dit respectievelijk 8 procent en 9,7 procent.

foto: Rijk Zwaan

Bij 80 procent van de bedrijven die deelnamen aan het onderzoek zijn de R&D-budgetten gegroeid. Slechts vijf bedrijven beknibbelden op hun R&D-uitgaven. Onder deze vijf opvallend genoeg ook Rijk Zwaan, die 3 miljoen minder investeerde in R&D dan het jaar daarvoor.

In het overzicht van grootste R&D-spenders ging net als het jaar ervoor ASML aan kop. Het spendeert het grootste deel van het R&D-budget in eigen land: 1,36 miljard euro, op een totaal van bijna 2 miljard. Nummer 2 Philips gaf een stuk minder dan ASML uit in Nederland: 733 miljoen euro. Een opmerkelijk verschil, als je weet dat de gigant in gezondheidstechnologie een totaal R&D-budget heeft dat vrijwel net zo groot is als dat van ASML. KPN besluit de top 3 met 447 miljoen aan R&D. Flink meer dan een jaar eerder, toen het 365 miljoen investeerde.
 


28-05-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS