zaterdag 11 juli 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Ko Kolk Hortensia verplaatst bedrijf naar Noorder Legmeerpolder

Ko Kolk Hortensia verplaatst bedrijf naar Noorder Legmeerpolder

Ko Kolk Hortensia gaat zijn vestiging van 2,3 hectare aan de Legmeerdijk in Amstelveen verplaatsen naar de Meerlandenweg in de Noorder Legmeerpolder. De kweker en veredelaar investeert op de nieuwe locatie circa 9 miljoen euro in een duurzame bedrijfskavel van 7,5 hectare. Hier wordt een hypermoderne kas met 3 hectare teeltareaal gebouwd inclusief veredeling en selectie-afdeling en ongeveer 1.000 m2 bedrijfs- en verwerkingsruimte voor de teelt van snijhortensia’s. In de toekomst kan nog eens 3 hectare kas gerealiseerd worden.

Door jarenlang veredelen heeft Ko Kolk Hortensia al veel succesvolle rassen op de markt gebracht. De kweker kiest heel bewust voor vestiging in glasconcentratiegebied Noorder Legmeerpolder vanwege de trots en binding met het gebied en de nabijheid van de veiling op 5 minuten afstand. "Het bedrijf is in 1963 door mijn vader Ko Kolk gestart aan de Legmeerdijk met de teelt van rozen. In 1995 stond hij voor de keuze: herinvesteren in de kassen en belichting of een andere teelt", vertelt eigenaar Bartjan Kolk. "De keuze is gemaakt om snijhortensia’s te gaan telen. In 1996 zijn we ook gestart met de veredeling van snijhortensia’s. In 2000 ben ik in de zaak gekomen en hebben toen de teelt uitgebreid. Met deze bedrijfsverplaatsing naar de Noorder Legmeerpolder maken we een volgende stap."

De nieuwe kas wordt zelfvoorzienend in energie en krijgt geen gasaansluiting. "We maken gebruik van een warmte-koude opslagsysteem in de bodem. In de winter halen we warm water omhoog, wat we vervolgens met een warmtepomp opwaarderen naar 40-45 graden om de kas te verwarmen", legt Kolk uit. "Het afgekoelde water gaat weer terug in de bodem. In de zomer werkt het systeem omgekeerd: dan halen we koud water naar boven om te koelen en gaat het opgewarmde water weer terug." Per saldo blijft de bodem op deze manier in balans. Belangrijk onderdeel van het systeem is dat het ook goed werkt om de kas te ontvochtigen. "Om het elektriciteitsgebruik van de pompen te compenseren, installeren we ruim 300 zonnepanelen voor het opwekken van elektra. Ook onze koelcel maakt gebruik van deze elektra. In onze nieuwe vestiging is ook geen gasaansluiting meer nodig. We gaan zo volledig duurzaam en zijn klaar voor de toekomst."

Voor de bedrijfsverplaatsing en verduurzaming heeft Kolk gebruik gemaakt van de POP3 Verplaatsingssubsidie van de provincie Noord-Holland. "De subsidieregeling was precies wat we nodig hadden om de verplaatsing rond te krijgen", aldus Kolk. "De glastuinbouw is een kapitaalsintensieve sector en de grondprijzen in Amstelveen zijn relatief hoog. Ook de moderne energiezuinige technieken zijn erg kostbaar. De Verplaatsingssubsidie was dan ook een welkome aanvulling om de investeringsbegroting voor onze gasloze kas rond te krijgen.’ Het bedrijf heeft zich bij het aanvragen van de subsidie laten ondersteunen door Flynth Adviseurs & Accountants.

 


25-05-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS