zaterdag 11 juli 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Corona update per exportland 15 mei 2020

Corona update per exportland 15 mei 2020

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) die betrokken is bij de crisismaatregelen rondom het coronavirus informeert onder andere organisaties als Royal FloraHolland (RFH) over de impact van het virus op de export. Hieronder de update per exportland van 15 mei 2020, door RFH aangevuld met nieuws uit overige bronnen. 

Nederland

De coronacrisis heeft ook grote impact op de energiemarkt: de gas- en elektriciteitsprijzen zijn ongekend laag, onder meer vanwege vraaguitval. Als reactie hierop leggen veel telers in deze periode gas en elektriciteit vast voor de komende jaren. Daarnaast zijn ondernemers die hun energieposities niet op orde hebben in deze tijd juist meer kwijt voor hun energie. De coronacrisis leidde medio maart tot een vrije val van de energieprijzen. Zowel de gas- als de elektriciteitsprijzen zijn sindsdien uitermate laag. Op de day-ahead-markt wordt momenteel ruim 5 cent betaald per m³ gas, op de langetermijnmarkt 14 à 15 cent per m³. De elektriciteitsprijzen op de day-ahead-markt liggen momenteel rond de 20 euro per MWh, voor de lange termijn komen deze uit op 40 tot 45 euro per MWh. Enkele weken geleden was er zelfs even sprake van negatieve elektriciteitsprijzen; iets wat nog niet eerder voorkwam. De dalende energievraag als gevolg van de coronacrisis speelt in dit alles een belangrijke rol. (Bron: Onder Glas, 07-05-2020)

Op 12 mei 2020, de internationale Dag van de Verpleging met dit jaar de 200e verjaardag van Florence Nightingale, staan verpleegkundigen en verzorgenden centraal. Juist op deze dag wordt Suspended Bouquets gelanceerd, een samenwerking van V&VN, Topbloemen.nl en FleuraMetz. Vrij vertaald betekent het 'uitgesteld boeket' en de beweging staat voor de samenwerking tussen consument, bloemist en het goede doel/initiatief. Symbolisch doneert V&VN-voorzitter Gerton Heyne op de Dag van de Verpleging een boeket aan verpleeghuisverzorgende Marita de Kleijne.

Suspended Bouquets is ontstaan om verpleegkundigen en verzorgenden te kunnen bedanken voor hun inzet tegen het coronavirus, zonder daarmee het ambacht van kwekers en bloemisten te vergeten. Verpleegkundigen en verzorgenden verdienen een bloemetje, maar de kwekers van deze bloemen en bloemisten zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Zij willen graag bijdragen, maar moeten ook gewoon geld verdienen. Daarom bedacht FleuraMetz het initiatief om bloemen te kunnen schenken en gelijktijdig de kweker en bloemist gezond te laten ondernemen. (Bron: Floranews, 08-05-2020)

Duitsland
Het aantal mensen in Duitsland dat de afgelopen 24 uur is besmet met het coronavirus bedraagt 357. Dat aantal daalt sterk. In Duitsland bepalen de deelstaten het liefst zelf het coronabeleid, te meer omdat ze de regering in Berlijn veel te aarzelend vinden bij de afbraak van de lockdown. In de aan Nederland grenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen (NRW) en Nedersaksen gaat de eerder ingezette versoepeling in snel tempo verder. Maandag gaan bijvoorbeeld alle winkels, groot en klein, weer open. Ook cafés, restaurants en biergarten heropenen, maar kleine kroegen, clubs en discotheken blijven er over het algemeen nog dicht. In NRW normaliseert het onderwijs verder en wordt verblijf in vakantiecentra en op campings toegestaan. Nedersaksen opent ook de deuren van vakantiecentra. Op 21 mei 2020 moeten toeristen in NRW weer in hotels kunnen overnachten, in Nedersaksen is dat op 25 mei 2020. (Bron: De Limburger, 11-05-2020)

Duitsland gaat de controles bij de grenzen met Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk versoepelen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer spreekt daarnaast de wens uit om medio juni weer vrij verkeer in de Europese Unie toe te staan, mits iedereen zich aan afstands- en hygiënevoorschriften houdt. (Bron: Nu.nl, 13-05-2020)

Verenigd Koninkrijk
De National Farmers' Union (NFU) en de Horticultural Trades Association (HTA) intensiveren hun gezamenlijke lobby voor een financiële steunmaatregel voor de sierteeltsector en nemen daarbij wederom Nederland als voorbeeld. Doel is om zo snel mogelijk een compensatieregeling in werking te stellen zoals de Nederlandse overheid gedaan heeft met zijn telers. (Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV, 11-05-2020)

Brancheorganisatie Horticultural Trades Association (HTA) is verheugd over de heropening van de tuincentra - 70% van de planten wordt verkocht in het piekseizoen maart-juni - maar wil ondanks het goede nieuws nog altijd een compensatieregeling van de regering: "Een eenvoudige compensatieregeling in Nederlandse stijl, zal onze tuinbouwsector helpen redden". (Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV, 12-05-2020)

Maandag 11 mei 2020 heeft de regering aangekondigd dat vanaf 13 mei de tuincentra open kunnen. Tuincentra in Engeland zijn op woensdag 13 mei weer open gegaan, terwijl die in Wales vanaf maandag 11 mei open zijn. In Schotland en Noord- Ierland blijven de tuincentra voorlopig gesloten. De Schotse First Minister heeft gesuggereerd dat er komend weekend een aankondiging kan worden gedaan over de heropening van tuincentra, terwijl Noord-Ierland in de eerste fase van zijn plan ook tuincentra zal heropenen, maar er is nog geen datum voor gegeven. (Bron: Independent, 13-05-2020)

Frankrijk
Onderzoek naar het sentiment onder bloemisten en tuincentra in Frankrijk tijdens de lock down; in de periode van 21-27 maart 2020 is in Frankrijk dagelijks het sentiment onderzocht in de sector. De onderzoeksvraag luidt: hoe reageren tuincentra, bloemisten en hun leveranciers op de 1e week van de lock down. De resultaten van de dagelijkse enquête in het kort: bezorgdheid domineert permanent, angst en woede nemen af, negatieve gevoelens zijn grotendeels dominant, zelfs als de bezorgdheid overheerst, lijkt de hoop terug te keren. (Bron: JAF-info, 13-05-2020)

Kenia
Er is veel vraag naar bloemen voor Moederdag in Nederland en omringende landen; voor Keniaanse kwekers is het echter een uitdaging om hun producten naar Nederland te transporteren. In Kenia is slechts 25% van de luchtvracht capaciteit beschikbaar. Dit verhoogt de vrachtkosten en daarmee de prijs van bijvoorbeeld rozen. (Bron: Floral Daily, 08-05-2020)

De Keniaanse Minister van Transport, James Macharia, heeft 12 luchtvaartmaatschappijen benaderd zodat - naast de inspanningen van de nationale luchtvaartmaatschappij Kenya Airways - de export van tuinbouwproducten mogelijk blijft tijdens de COVID-19-pandemie. (Bron: CGTN Africa, 08-05-2020)

Boeren verliezen naar verwachting tot KES 51 miljard (€ 445 miljoen) als gevolg van een daling van de export van tuinbouw, thee en koffie in de 4 maanden met Corona-beperkingen. De (export) vraag naar tuinbouwproducten stijgt, maar er is onvoldoende vracht capaciteit en luchtvaartmaatschappijen vragen hoge vrachttarieven. (Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV, 11-05-2020)

Er is minder aanvoer van bloemen vanuit Kenia omdat kwekers de dure luchtvrachtprijzen niet willen betalen. (Bron: RFH, 11-05-2020)

Network Aviation Group heeft extra B747F-capaciteit toegevoegd om aan de vraag naar Moederdag bloemen vanuit Nairobi te voldoen. Het vliegtuig werd tot het maximale laadvermogen geladen met 100 ton verse snijbloemen op weg naar Luik voor verder vervoer door Europa. (Bron: Floral Daily, 12-05-2020)

Ter gelegenheid van 'Nurses week' en '2020 Year of the Nurse and Midwife' zijn maandag bloemen uitgedeeld aan verpleegkundigen in gezondheidscentra. Dit werd georganiseerd door de Kenya Healthcare Federation via Kepsa in samenwerking met Elgon Kenya en de Kenya Flower Council. (Bron: The Star, 12-05-2020)

In Naivasha zijn tientallen bloemkwekerijen overstroomd na een sterke stijging van het waterpeil van Lake Naivasha. Kassen met bloemen ter waarde van miljoenen Shilling staan onder water, en velen vrezen dat de schade verder zou kunnen stijgen als de waterstanden van het meer blijven stijgen. (Bron: Standardmedia, 12-05-2020)

Ethiopië
Het Ministerie van Landbouw geeft aan dat Ethiopië in de afgelopen negen maanden bijna 400 miljoen US dollars heeft gerealiseerd aan de export van tuinbouwproducten. Volgens het Ministerie trekt de export van bloemen weer aan, omdat sommige landen de coronavirusbeperkingen versoepelen. Bijna 50 tot 60 procent van de bloemenbedrijven is hun producten weer gaan exporteren. (Bron: Fanabc, 11 mei 2020)

Italië
Italiaanse branchevereniging kwekers luidt noodklok; Kwekers in de regio Pistoia, Italië, zitten te springen om financiële steun. Francesco Mati, voorzitter van Associazione Vivaisti Italiani, doet een beroep op de Italiaanse regering en de lokale overheden. In de afgelopen 2 maanden zijn de commerciële activiteiten van boomkwekers als gevolg van de noodtoestand van het Coronavirus gestagneerd. Deze bedragen gemiddeld nog 10 tot 20 procent van de omzet van vorig jaar. "Een domino-effect in dit district dreigt."

Het kwekerijdistrict van Pistoia is een van de concentratiegebieden van sierteeltproductie in Italië. In deze regio waren volgens de Italiaanse KvK in 2019 1.450 bedrijven gevestigd, die gezamenlijke 6.000 hectare productie hadden. Dit verschafte werk aan ongeveer 6.000 werknemers. Deze bedrijven draaiden vorig jaar gezamenlijk een omzet van 733 miljoen euro, waarvan ongeveer 500 miljoen afkomstig was van de export. Deze export zat de laatste jaren in een stijgende lijn, vorig jaar steeg deze met 7%.

Met de corona en de daaruit voortvloeiende noodtoestand in Italië en in het buitenland is alles veranderd. "In de afgelopen 2 maanden", legt Francesco Mati uit, "zijn de commerciële activiteiten van de bedrijven praktisch gestopt: in sommige gevallen resulteerde dit in slechts 10% omzet ten opzichte van vorig jaar, in andere in 20% of 30% en sommige bedrijven zijn gedaald naar nul. Deze daling is min of meer gelijk verdeeld over kleine, middelgrote en grote bedrijven". Een acute liquiditeitscrisis is in the making. Naast het wegvallen van inkomsten is bureaucratie een probleem, is steun toegezegd vanuit overheidswege maar is vooralsnog geen daad bij het woord gevoegd. Bovendien, besluit Mati, houden banken de hand op de knip. (Bron: Associazione Vivaisti Italiani, 12-05-2020)

Zwitserland
Sinds de versoepelingsmaatregelen (opening van tuincentra, bloemenwinkels en retailers) is er een sterke toename van de vraag naar bloemen gezien. Tijdens de lockdown-fase zouden meer mensen dan ooit online hebben gekocht bij bloemenwinkels. De Zwitserse bloemistenverenging vermoedt dat deze trend in de toekomst in ieder geval gedeeltelijk kan doorzetten. De winkelverkopen verlopen wederom verrassend goed. Door Corona zouden aanzienlijk minder bloemen kunnen worden geïmporteerd (bv uit NL). De Zwitserse producenten profiteren hiervan: 'Zwitserse bloemen maken momenteel een wedergeboorte door', zegt de bloemist. Er is momenteel een uitzonderlijk grote vraag naar tulpen of gerbera's. (Bron: Aargauer Zeitung, 12-05-2020)

Bulgarije
Eind mei zal de MinAgri aankondigen hoe de horizontale ondersteuningsmaatregel COVID-19 zal werken. De maatregel zal de landbouwers compenseren voor het inkomensverlies als gevolg van de crisis en zal worden verdeeld na de oogstperiode van elk gewas, wanneer de verliezen nauwkeurig kunnen worden berekend. (Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV, 08-05-2020)

Ecuador
Met de noodmaatregelen stortte de bloemenmarkt in. In mei zijn er enkele zendingen gemaakt voor Moederdag, maar toch werkt de sector met een capaciteit van 10% of 20%. De export van bloemen ligt tussen de 60 en 70 miljoen dollar per maand onder normale omstandigheden, maar nu tussen de tweede helft van maart en de eerste april zou de export zijn gedaald tot ongeveer 10 miljoen dollar. (Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV, 08-05-2020)

Japan
De consumptie van snijbloemen herstelt zich, zowel wat betreft de prijs als het volume. De prijzen van snijbloemen zijn gedurende 6 opeenvolgende dagen gestegen, met 71 yen per stuk, 3 yen hoger dan de gemiddelde prijs van de afgelopen vijf jaar. Dit is een aanzienlijk herstel in vergelijking met april, toen de gemiddelde prijs voor een snijbloem tussen 30 en 39 yen lag. (Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV, 08-05-2020)

Bron: ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), FloraHolland en overig per artikel genoemde bronnen 


15-05-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS