zondag 31 mei 2020
FN TOP add FN TOP logo

Gronings onderzoeksteam werkt aan netwerken van drones als oplossing voor glastuinbouw

Gronings onderzoeksteam werkt aan netwerken van drones als oplossing voor glastuinbouw

Een onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen heeft van de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek NWO een Smart Industry-subsidie gekregen van 600.000 euro. Het team gaat onderzoek doen naar het ontwikkelen van symbiotische netwerken van drones onder andere als oplossing voor de glastuinbouw.

Een industriële omgeving zoals de glastuinbouw staat voor grote uitdagingen als het gaat om autonome technische oplossingen. De enorme schaal van kassen maakt oogstvoorspelling, ongediertebestrijding en het bewaken van de fotosynthetische efficiëntie moeilijk, kostbaar en gevaarlijk. Er is een groeiende vraag naar drones die verschillende van deze taken kunnen uitvoeren.

Het Groningse team wil een robuust, volledig geautomatiseerd systeem ontwikkelen dat gebruik maakt van een samenwerkingsnetwerk van kleine autonome drones. Met hun uitrusting en mogelijkheden dragen de kleine drones bij aan het oplossen van belangrijke taken.

Het onderzoeksproject betreft meerdere interdisciplinaire aspecten. De onderzoekers richten zich op de ontwikkeling van nieuwe biomimetische zelfaangedreven microsensoren en de integratie van meerdere sensoren voor robuuste navigatie en besturing in dynamische omgevingen. Daarnaast werken zij aan realtime 5G-communicatie en edge computing om schaalbaarheid te bieden en integratie van meerdere drones mogelijk te maken.

Het Smart-agents-platform maakt de integratie van meerdere sensoren mogelijk, waaronder sensor arrays voor micro-elektromechanische systemen, camera's, draadloze handtekeningen en metingen van magnetische velden. 3D-stroomgebaseerde beelden van de omgeving maken de controle van de samenwerkende agenten mogelijk, zelfs in donkere en wazige omstandigheden.

bron: Rijksuniversiteit Groningen 


14-05-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS