maandag 1 juni 2020
Let Hope Bloom FN TOP logo

Stemming over wijziging Faillissementswet uitgesteld

Stemming over wijziging Faillissementswet uitgesteld

Tijdens het overleg dat minister Dekker van Rechtsbescherming begin deze week met de Kamer voerde, bleek dat het kabinet zo snel mogelijke een wijziging van de Faillissementswet door het parlement wil loodsen. De stemming hierover zou 14 mei plaatsvinden, maar is tijdens de plenaire vergadering van het kabinet uitgesteld. De beoogde aanpassingen zou bedrijven in financiële nood de mogelijkheid geven om met schuldeisers een dwingend akkoord te sluiten. De oppositie heeft echter minder haast omdat volgens hen kleine schuldeisers juist de dupe worden van de nieuwe wet.

Er wordt gedebatteerd over twee wetsvoorstellen. Het wetsvoorstel over de onderhandse akkoorden maakt het mogelijk dat de rechter een akkoord tussen een onderneming en haar schuldeisers over de herstructurering van schulden bindend verklaart. Hiermee kunnen dwarsliggende schuldeisers een akkoord niet langer blokkeren en kan een bedrijf in zwaar weer een tweede kans krijgen.

Minder mensen met problematische schulden en effectievere hulp voor mensen met schulden. Dat is het doel van het wetsvoorstel over het beslag- en executierecht. De minister voert een beslagvrij bedrag bij bankbeslag in. Dat moet het bestaansminimum van een schuldenaar beschermen. De wetsvoorstellen zijn niet vanwege de coronacrisis geschreven, maar hebben daardoor wel aan relevantie gewonnen, aldus Dekker.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis lopen vakbonden, werkgevers en advocatenkantoren de deur plat bij minister Dekker en bestoken de bewindsman met hartstochtelijke pleidooien. Volgens deze partijen zou door invoering van de wetswijziging faillissement en onnodig verlies van werkgelegenheid en kapitaal kunnen worden voorkomen.

Veel ondernemers zullen in de tweede helft van het jaar door de coronacrisis in grote financiële moeilijkheden terechtkomen. Velen van hen zullen zich genoodzaakt zien een reorganisatieplan op te stellen. Onder de huidige Faillissementswet kan echter al één schuldeiser een doortimmerd reorganisatieplan dwarsbomen. Slechts één crediteur die tweehonderdvijftig euro tegoed heeft kan eigenhandig een akkoord tegenhouden waar een andere partij die bijvoorbeeld een miljoen te vorderen heeft wel mee kan leven.
 
Al ver voor de coronacrisis, in juli 2019,  stelde minister Dekker voor om hier een eind aan te maken door de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in te voeren. Met deze wet wordt het mogelijk voor ondernemers om hun schulden te herstructureren zónder dat individuele schuldeisers dwars kunnen blijven liggen. Onder "normale" omstandigheden hadden politici ruim de tijd genomen voor discussie en amendementen, maar volgens de diverse partijen is daar nu geen gelegenheid meer voor. 
 

Leandra de Boef | 15-05-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS