zondag 5 juli 2020
Meesterlijk geschikt FN TOP add

Meten is nadenken! #blog

Meten is nadenken! #blog

Hopelijk heeft de uitdaging om iets anders over je product of dienst te gaan nadenken iets leuks opgebracht. Het is denk ik sowieso grappig om eens stil te staan bij andere mogelijkheden van je product of dienst. Het vereist nadenken.
Nu we het toch over nadenken hebben, is dat een mooi ezelsbruggetje naar iets wat ik de laatste drie weken meerdere keren ben tegengekomen. Meten is weten is erg belangrijk, maar nadenken over wat je eigenlijk wil weten en daardoor bepalen wat je gaat meten is nog een lastige. Meten is weten begint echt bij nadenken.

KPI’s
We kennen de term zeker wel. KPI’s zijn kritische proces indicatoren. Bepalingen en/of metingen die aangeven hoe ver we ergens in zijn en/of we het juiste meten en weten om na te gaan of we ons doel kunnen behalen.
Een doelstelling moet natuurlijk SMART zijn anders wordt het in ieder geval lastig om te gaan meten. De beroemde doelstelling van “ik wil meer omzet” is natuurlijk sowieso al een hele vreemde en eentje waar we niets mee kunnen. Ik zeg dan wel eens als je 10 eurocent meer omzet behaalt ben je dus al blij want je hebt het gehaald.

KPI’s kan je heel mooi inzetten om na te gaan welke cijfermatigheden of metingen ik kan en/of moet gaan verrichten om mijn doelstelling te gaan halen. Ik moet dus de juiste KPI’s koppelen aan mijn doelstelling.
Dat gaat voor vele doelstellingen op. Marketingdoelstellingen kan je ook koppelen aan KPI’s maar denk wel even heel goed na over welke KPI’s je gaat koppelen aan de doelstellingen want misschien zeggen ze wel helemaal niets.

Online meten is weten
Van online blijf ik zeggen dat er heel erg veel te meten is. Maar als ik wel eens hoor dat het voor sommige bedrijven gaat om het aantal volgers op Facebook en dat ze hopen/denken dat ze daarmee meer omzet kunnen halen denken ze toch te gemakkelijk.
Bedenk eerste eens even heel goed wat je zou willen bereiken en hoe je dat dan wil bereiken.
Ik zal eens een paar voorbeelden noemen die erg vaak gebruikt worden maar worden ze wel op juiste waarde geschat.

Beeld: Lukas via Pexels

CTR
Dit is de zogeheten Click Through Rate. Online heb je ergens een advertentie staan. Mensen klikken hier op en komen bij jouw website uit. Denk eens na dat als ze weer snel vertrekken en maar heel kort op de landingspagina blijven dat getal dus geen enkele zin heeft. Als je graag wilt dat ze kunnen zien waar jouw mooie producten te koop zijn dan heeft een hoge CTR pas zin wanneer ze ook werkelijk komen waar ze kunnen kopen, bijvoorbeeld een webshop of een pagina waar ze zien waar jouw producten te koop zijn. Als je het daarna niet goed gaat combineren met juiste verkoopcijfers en/of gegevens heeft zo’n CTR in relatie tot een verkoopdoelstelling geen enkele zin.

Interactie
Interactie is natuurlijk gunstig. Maar hebben jullie door waarop ze allemaal klikken op jullie website of op andere kanalen. Welke informatie doet het goed? Zijn dat alleen maar de mooie foto’s of werken tips en tricks beter? Zijn dit persoonlijke verhalen of juiste de aanbiedingen of nieuwsfeiten. Door goed te volgen welke doelgroep er op geklikt heeft kan je verder komen en meer inzicht krijgen in wat jouw doelgroep(en) graag wil zien en/of lezen. Zeker wanneer dit ook nog eens inzichtelijk maakt met scroll tijd op jouw website kan je veel daaruit weten te halen over welke content tot interactie kan leiden. Dat wetende kan je mogelijk op de sociale kanalen die doelgroep daar ook steeds meer heentrekken door daar ook die groep te gaan volgen en te voorzien van de juiste content. Zo merk je dat clicks zeker interessant zijn om er iets aan te gaan meten. Maar denk na waarop je ze laat klikken.

Zo maar even twee opties om op te letten bij het toepassen van juiste KPI’s binnen je strategie en doelstellingen. Denk er goed over na en zorg dat je het juiste gaat meten om verder te komen.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
14-05-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS