zaterdag 11 juli 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Corona update per exportland 6 mei 2020

Corona update per exportland 6 mei 2020

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) die betrokken is bij de crisismaatregelen rondom het coronavirus informeert onder andere organisaties als Royal FloraHolland (RFH) over de impact van het virus op de export. Hieronder de update per exportland van 6 mei 2020, aangevuld met nieuws uit overige bronnen. 

Nederland

Het Nederlandse Handels- en Investeringsbureau schonk op Koningsdag, de Nederlandse Nationale Dag, 3.999 tulpen aan de medische hulpverleners van Taiwan. Het kantoor leverde oranje tulpen en stroopwafels, een typisch Nederlandse delicatesse, aan 35 plaatsen, waaronder ziekenhuizen die zorg dragen voor corona-patiënten en Taoyuan International Airport. De geschenken werden ook naar het Central Epidemic Command Center (CECC) gestuurd, waar ze werden getoond op de dagelijkse persconferentie die werd georganiseerd door minister van Volksgezondheid Chen Shih-chung. Chen zei: "De geschenken vertegenwoordigen onze vriendschap". (Bron: Floraldaily, 04-05-2020)

Aanvankelijk werd uitgegaan van €230 miljoen schade in de boomkwekerij als gevolg van de coronacrisis. Inmiddels gaan de laatste berekeningen uit van een veel lager bedrag. "Gezien de marktontwikkelingen ben ik een stuk positiever dan een paar weken geleden. De schade binnen de boomkwekerij komt aanmerkelijk lager uit dan we in het begin hadden ingeschat", zegt Henk Raaijmakers, voorzitter LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. "In tegenstelling tot bedrijven met dagverse handel, zoals snijbloemenkwekers, hebben boomkwekers weinig planten weg hoeven gooien. Veel afzet of acties zijn uiteindelijk toch nog doorgegaan en dat zorgt voor aanmerkelijk minder schade." (Bron: De Boomkwekerij, 04-05-2020)

VVD-Europarlementariër Jan Huitema bracht vorige week een digitaal werkbezoek aan Henk Raaijmakers, voorzitter LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Onderwerp van gesprek was de coronacrisis en de gevolgen voor de Nederlandse en Europese boomkwekerijsector.
Raaijmakers sprak met de politicus via de webcam. Hij benadrukte daarbij het belang van behoud van de transport van boomkwekerijproducten. Nederlandse bomen gaan immers de hele wereld over, maar door de crisis wordt de export binnen en buiten de Europese Unie bemoeilijkt. Huitema merkte op dat het open houden of weer openstellen van verkooppunten, waaronder tuincentra en bouwmarkten, van groot belang is om de omzetverliezen die de boomkwekerijsector oploopt te beperken. (Bron: De Boomkwekerij, 04-05-2020)

Terwijl de export van bloemen en planten weggevallen is, werd binnen Nederland de vraag naar online bloemen groter dan ooit tevoren. Volgens Edwin van Arkel, CEO van Topbloemen.nl, is de vraag naar boeketten maar liefst verviervoudigd. Om in de aanloop naar Moederdag de drukte te controleren en de service te behouden heeft online bloemenbezorgdienst Topbloemen.nl unieke maatregelen getroffen.

De bezorgcapaciteit komt in handen van de aangesloten bloemisten te liggen. Deze kunnen zelf het actuele en verwachtte aantal bestellingen rond Moederdag inzien en besluiten hoeveel bestellingen hij nog kan ontvangen. Zit de bloemist vol, dan kan deze de winkel online sluiten. Dit betekent wel dat als de lokale bloemist gesloten is, bezorging in die regio op Moederdag niet meer mogelijk is via Topbloemen.nl.
Daarnaast beperkt de webshop het assortiment tijdelijk zodat het voor de bloemist makkelijker is om de juiste bloemen in te kopen en de boeketten te maken zoals online afgebeeld staat. (Bron: Floranews, 04-05-2020)

Veel glastuinbouwbedrijven hebben sterke buffers en kunnen daardoor snel worden geholpen nu ze geraakt worden door de coronacrisis, zegt sectorspecialist snijbloemen/potplanten en fruit Arne Bac van de Rabobank. "Dit komt omdat ze in de afgelopen jaren meer vet op de botten hebben gekregen. Dat beleid is effectief gebleken." De rode draad is dat teelt- en handelsbedrijven in de bloemen en planten die op de dagmarkt zitten het meeste last hebben. Teelt- en handelsbedrijven die gespecialiseerd zijn in foodservice hebben ook volle bak last, die hele markt is dicht. Probleem daarbij is dat je niet zomaar van markt of afnemer kunt switchen. Bedrijven met vaste lijnen met retailers of andere afnemers lijken minder last van de coronamaatregelen te hebben. (Bron: Onder Glas, 30-04-2020)

Frankrijk

De Flora Nova Group (Le Jardin des Fleurs - Oya Fleurs) ondersteunt haar franchisenemers om deze moeilijke periode te gebruiken voor innovatieve projecten; een week lang boden de FLORA NOVA-teams hun franchisenemers aan om deel te nemen aan workshops. Onder leiding van een lid van het hoofdkantoor en door twee vrijwillige franchisenemers die bekend zijn met het onderwerp, maakten deze vergaderingen op afstand het mogelijk om ideeën over verschillende onderwerpen met het hele netwerk te delen: bijvoorbeeld de relatie met banken tijdens en na de crisis, de winkel van morgen, welk aanbod en welke commerciële dynamiek na lock down, drive-in en levering tijdens lock down, welzijn van werknemers, gezondheidsbescherming na lock down. Het was een groot succes, met een deelname van 90%. (Bron: JAF-info, 06-05-2020)

Kenia

Met Moederdag op 10 mei zou er normaliter een grote hoeveelheid bloemen worden geëxporteerd naar Europa, een belangrijke markt voor Keniaanse kwekerijen. Vliegtuigen staan echter over de hele wereld aan de grond, en de beperkt beschikbare vliegtuigen dwingen exporteurs om dieper in hun zakken te graven voor de vrachtkosten naar Europa. Aangezien het aantal passagiers is afgenomen als gevolg van de reisbeperkingen, hebben de grote luchtvaartmaatschappijen de prijzen voor luchtvracht verhoogd. In sommige gevallen zijn de kosten verviervoudigd. De luchtvrachtkosten van Kenia naar Amsterdam varieerden van Sh 80 ($ 0,8) tot Sh 150 ($ 1,5) per kilogram product vóór Covid-19; nu betalen exporteurs maar liefst Sh 400 ($ 4) voor dezelfde lading. Kenya Airways heeft de afgelopen weken twee vluchten georganiseerd met 40 ton bloemen en groenten naar Europa - één naar Amsterdam in Nederland en een tweede naar Londen, VK. De luchtvaartmaatschappij heeft enkele van haar Dreamliners voor passagiers omgebouwd tot vrachtvluchten die tuinbouwproducten vervoeren. Desalniettemin zeggen belanghebbenden in de sector dat de vluchten een druppel op een gloeiende plaat zijn en dat er nog veel meer moet worden gedaan om de sector overeind te houden. (Bron; Farmers.standardmedia, 02-05-2020)

Een deel van de kwekerijen in Naivasha (Kenia) is weer actief; sommige kwekers exporteren hun producten nu al minstens vier keer per week naar het buitenland. Onder andere door de toename van vrachtvluchten door Kenya Airways is de export de afgelopen twee weken bij sommigen met 50% gestegen. (Bron: Floral Daily, 04-05-2020)

Ethiopië

De Ethiopian Horticulture Producer-Exporters Association (EHPEA) heeft aangegeven dat Ethiopië sinds het uitbreken van COVID-19 ongeveer $ 25 miljoen heeft verloren binnen de tuinbouw sector. Tewodros Zewdie, directeur van EHPEA, zegt dat het hoogseizoen voor de bloemenexport van dit jaar zwaar is aangetast en dat onophoudelijke inspanningen worden gedaan om de impact te minimaliseren en om werknemers te behouden. Aangezien een aantal Europese landen zoals Duitsland en Zwitserland zijn begonnen met openstelling wordt er een toename van het exportvolume verwacht. (Bron: Fanabc, 04-05-2020)

Ethiopian Airlines kondigt aan dat ze een mobiele app en een door chatbot ondersteunde tracking service voor verzendingen heeft geïntroduceerd om de ervaring van vrachtklanten te verbeteren. De heroriëntatie op haar vrachtdienst kwam nadat de passagiersvraag naar Afrika aanzienlijk was afgenomen, met berichten dat de internationale boekingen in maart en april met 20% zijn gedaald, terwijl de binnenlandse boekingen in maart met ongeveer 15% en in april met 25% zijn gedaald. Ethiopian Airlines is de grootste vrachtnetbeheerder in Afrika. (Bron: Ethiopian Monitor, 05-05-2020)

Oostenrijk

Minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober heeft aangegeven dat de versoepeling van de maatregelen van 14 april geen invloed hebben gehad op de besmettingscijfers. Op 14 april mochten winkels tot 400m² winkelruimte, tuincentra en bouwmarkten weer open. De mogelijke effecten van de tweede versoepeling op 1 mei zijn logischerwijs nog niet te zien. (Bron: News.at, 05-05-2020)

Bron: ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), FloraHolland en overig genoemde bronnen 


07-05-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS