zaterdag 11 juli 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Eigen tulp voor Engelandvaarders

Eigen tulp voor Engelandvaarders

Op Bevrijdingsdag heeft Jaap Rosen Jacobson, voorzitter van Museum Engelandvaarders in Noordwijk, als eerbetoon aan alle Engelandvaarders een nieuwe tulp gedoopt. Het is dan ook geen verrassing dat deze tulp de naam “De Engelandvaarder” draagt. Ligthart Bloembollen uit Den Helder is de kweker van de speciale tulp. Rosen Jacobsen heeft de tulp samen met Wendy Verkleij, burgemeester van de gemeente Noordwijk, gedoopt.

De oranje kleur van de tulp staat symbool voor Nederland. De bijzondere Triumph tulp, die 25 jaar geleden is gekruist, heeft een zeer stevig openstaand blad, is donker van kleur en de bloemvorm is rond met een geel hart. Museum Engelandvaarders heeft het initiatief genomen deze tulp te laten registreren bij de KAVB (De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur). 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapten mannen en vrouwen uit bezet Nederland en zetten vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voort. Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardige bootjes. Sommigen zelfs in een kano. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten. Anderen maakten barre tochten over land, via België, Frankrijk, Spanje, Portugal en zelfs Rusland. Ruim 2.000 Nederlanders kwamen, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, in Engeland aan en leverden vervolgens een bijdrage aan de bevrijding van Europa. 
 


06-05-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS