zaterdag 11 juli 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Corona update per exportland 30 april 2020

Corona update per exportland 30 april 2020

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) die betrokken is bij de crisismaatregelen rondom het coronavirus informeert onder andere organisaties als Royal FloraHolland over de impact van het virus op de export. Hieronder de update per exportland van 30 april 2020, aangevuld met nieuws uit overige bronnen. 

Nederland
De Nederlandse tuinbouwsector gaat haar toekomstplannen herijken op de impact die de coronacrisis heeft op de sector. De komende maanden vindt een lange termijn verkenning plaats in opdracht van crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw. Deze wordt uitgevoerd door de Taskforce Scenario's van de crisisorganisatie onder aansturing van Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, en Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Greenports Nederland. Uitgangspunt hierbij is dat de analyse handelingsperspectieven biedt voor ondernemers en beleidsmakers in alle facetten van de tuinbouwketen. (Bron: Floranews, 30-04-2020)

Grote verliezen bij vermeerderaars pas in later stadium; vermeerderaars van sierteeltgewassen verwachten dat veel grote verliezen pas na de huidige noodfondsperiode (maart, april en mei) echt duidelijk worden, aldus Niels Louwaars, voorzitter van Plantum. "Natuurlijk merken toeleveranciers het heel goed wanneer de vraag naar eindproduct wegvalt. Daarnaast worden enkele leden zwaar getroffen door lockdowns in andere landen." Als er geen vervolgsteun komt verwacht Louwaars dat verscheidene sierteeltvermeerderaars achter het net vissen. "De sector is heel divers. Er zullen zeker bedrijven zijn die aanspraak moeten maken op het noodfonds. Voor velen zal het ondernemersrisico van 30% echter een flinke uitdaging zijn." Des te blijer is de Plantumvoorzitter dat VNO-NCW en MKB-Nederland de noodzaak voor vervolgsteun reeds aankaarten bij de overheid. (Bron De Bloemisterij 28-04-2020)

Eerste Kamer neemt #FlowerBoostChallenge aan; Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, heeft dinsdag in het kader van de #FlowerBoostChallenge een bezoek gebracht aan de Kalanchoëkwekerij van André Lankhaar in Bleiswijk. Bruijn stelt vijftig kleurrijke kalanchoëarrangementen beschikbaar aan het verpleeg- en revalidatiecentrum Gulden Huis in Den Haag. Hij was door de loco-burgemeester van Rotterdam, Bert Wijbenga, gevraagd om aan de #FlowerBoostChallenge mee te doen. Bruijn daagt zelf zijn collega’s op het Binnenhof uit om het fleurige initiatief voort te zetten. (Bron: De Bloemisterij, 29-04-2020)

Trendz Najaar 2020 is verplaatst naar september; de vakbeurs Trendz Najaar die gepland stond op 23, 24 en 25 augustus in Evenementenhal Gorinchem wordt verplaatst naar 20, 21 en 22 september. In de komende periode maakt beursorganisator Easyfairs een plan om haar events vanaf 1 september coronaproof te maken. (Bron: Bloem & Blad, 30-4-2020)

Tuincentra zien online omzet meer dan verdubbelen; de consument koopt massaal online tuinspullen. Tuincentra zien de online omzet meer dan verdubbelen ten opzichte van 2019, zo blijkt uit onderzoek van online marketing bureau Garden Connect. Er is een flinke stijging te zien in de omzet van webshops van tuincentra in Europa. In Nederland boeken de tuincentra zelfs een stijging van 226%, een verdrievoudiging van de online omzet. (Bron: FloraNews, 30-04-2020)

Duitsland
Duitsland moet nog even wachten op ruime versoepeling; de Duitse regering en de deelstaten hebben donderdag een aantal versoepelingen aangekondigd maar het is nog wachten op grote stappen in de versoepeling. Op 6 mei zullen de deelstaten en de Bondsregering daar verder over besluiten, zo liet bondskanselier Angela Merkel donderdag weten. Volgens Merkel moet eerst worden afgewacht wat de effecten zijn van de opening van winkels vorige week op de verspreiding van het virus, voor tot verdere versoepeling wordt overgegaan. (Bron: ANP, 30-04-2020)

Frankrijk
Geen verkoop lelietje-van-dalen voor de deur van Franse bloemist op 1 mei (Dag van de Arbeid); volgens zender Europe 1 zullen bloemisten op 1 mei uiteindelijk toch geen lelietje-van-dalen op straat kunnen verkopen.
Op 30 april kondigden zij aan dat zij daartoe een overeenkomst met Matignon hadden bereikt. 1 mei is de "vierde feestdag" van het jaar voor bloemisten. De verkoop van lelietjes-van-dalen aan bloemisten is op 1 mei alleen mogelijk "d.m.v. levering en op basis van bestelling", zei de regering donderdag. Men benadrukte dat de regels die hebben geleid tot het verbod op de activiteiten van de meeste bedrijven niet worden opgeheven, ook niet voor 1 mei.
De FFAF (Franse federatie van ambachtelijke bloemisten) had 30 april aanvankelijk aangegeven dat ze van de premier toestemming hadden gekregen om lelietjes-van-dalen te verkopen voor de entree van bloemenwinkels. Bloemisten zijn sinds 17 maart voor het publiek gesloten, zoals de meeste andere winkels. Dit bleek achteraf een misverstand. Bloemisten in Frankrijk mogen weer open vanaf 11 mei; tijdens de hoorzitting van de Commissie Economische Zaken van de Nationale Vergadering heeft Bruno Le Maire, minister van Economie en Financiën, bepaalde punten over de heropening verduidelijkt: ze doen er alles aan om vanaf 11 mei de handel weer op te starten en ervoor te zorgen dat alle winkels open gaan op 11 mei. (Bron: JAF-info, 01-05-2020)

Het personeel op tuinbouwbedrijven wordt ingezet om de voorraad te vernietigen én nieuwe planten te poten; ondanks de heropening van de tuincentra blijft de afzet beperkt. Bloemisten en open markten blijven gesloten. Tussen 15 maart en 15 juni wordt normaliter ¾ van de jaarlijkse omzet behaald, d.w.z. € 800 miljoen. Dit betekent 10 miljoen euro omzetverlies per dag. De helft van de bedrijven bevindt zich in een kwetsbare positie door onvoldoende financiële reserves en kunnen niet de gegarandeerde staatslening terug betalen. (Bron: Landbouwattaché Netwerk van het Ministerie van LNV, 30-04-2020)

Frankrijk wil de lockdown vanaf 11 mei versoepelen, als het aantal nieuwe besmettingen per dag dan nog onder de 3.000 zit. Dat heeft premier Edouard Philippe bekendgemaakt in het parlement. De voetbalcompetitie wordt stopgezet, en alle evenementen met meer dan 5.000 personen zijn verboden tot september. Op 7 mei zal de Franse regering per departement bekijken hoe het staat met het aantal coronabesmettingen. 'Om de lockdown op 11 mei te versoepelen, moet het aantal nieuwe coronagevallen per dag onder de 3.000 zitten. Als de indicatoren niet goed zijn, zal de lockdown niet worden opgeheven', zegt premier Philippe in het parlement. De voorbije twee weken zat het aantal nieuwe gevallen in Frankrijk onder die grens. De Franse departementen worden opgedeeld in 'rode en groene zones'. In de groene zones, waar het virus nagenoeg onder controle is, zal de versoepeling helemaal van kracht gaan, terwijl in de rode zone een meer strikte vorm zal worden toegepast. Franse winkels, met uitzondering van cafés en restaurants, mogen vanaf 11 mei de deuren weer openen, bevestigde Philippe in het Franse parlement. De lokale prefecten beslissen zelf of grote winkelcentra, met een oppervlakte van meer dan 40.000 vierkante meter, ook mogen openen. (Bron: DeStandaard.be, 28-04-2020)
96 Senatoren vragen de premier van Frankrijk om de verkooppunten van kwekerijen te heropenen; op initiatief van Senator du Morbihan Joël Labbé ondertekenden 96 senatoren van alle politieke achtergronden op 27 april een brief aan de premier om hem dringend te vragen in te grijpen en een oplossing te bieden voor de rampzalige situatie waarin de tuinbouwsector nu verkeert, veroorzaakt door de sluiting van productie- en verkooplocaties van detailhandelsproducenten voor het publiek. (Bron: JAF-info, 28-04-2020)

Verenigd Koninkrijk
Britse bouwmarkten deels open, tuincentra nog niet; de grootste Britse bouwmarktketens met tuinafdelingen gaan deels weer open. Maar tuincentra in het Verenigd Koninkrijk moeten voorlopig fysiek gesloten blijven. B&Q opent meer dan de helft van al zijn 296 bouwmarkten in het Verenigd Koninkrijk. Klanten moeten regels rond sociale afstand strikt opvolgen. Homebase heeft nu 70 van zijn 152 bouwmarkten open. Tot dusver waren B&Q en Homebase alleen online open, ook al had de Britse regering 'hardware'-producten als essentieel in coronatijd bestempeld. De regering houdt voorlopig vast aan sluiting van niet-essentiële retailers, waaronder tuincentra. Ondanks een groeiende lobby vanuit de Britse sierteeltsector, de Horticultural Trades Association en Britse tv-tuinmannen als Alan Titchmarch en Peter Seabrook om tuincentra weer te openen. Een derde van alle Britse kwekers zou anders voor het eind van dit jaar failliet gaan, zei de HTA die een maand geleden de noodklok in Londen luidde. Een deel van de Britse tuincentra verkoopt planten vooralsnog via internet en click & collect. Keten Hillier heeft in korte tijd een webshop opgebouwd. (Bron: Vakblad voor Bloemisterij, 1-05-2020)

Een nieuw brancherapport van HTA onthult dat het huidige voorgestelde hulppakket van de regering niet werkt voor de tuinbouwsector en dat een derde van de Britse telers beweert eind juni niet solvabel te zijn vanwege de gevolgen van het coronavirus. De HTA, die het onderzoek onder de Britse siertelers heeft uitgevoerd, roept de regering op om nu op te treden en telers te steunen voordat het te laat is. Minder dan één op de vijf telers heeft hulp gekregen via de Government's Business Support maatregelen van de regering, terwijl slechts 1% financiële steun heeft ontvangen van de Coronavirus Business Interruption Loans-regeling (CBILS) van de overheid. Huidige steun van de Britse regering houdt geen rekening met het totale verlies aan jaarinkomen voor telers, dat van maart tot juni grotendeels seizoensgebonden is. Ondertussen zei meer dan drie vijfde van de telers (62%) dat ze niet in aanmerking kwamen voor subsidies voor bedrijfsondersteuning, terwijl bijna vier op de vijf (79%) telers geen recht hebben op enige vorm van tariefverlaging. Ook wordt aangegeven dat aangezien in Nederland de regering een plan heeft aangekondigd om haar industrie te helpen en tegelijkertijd tuincentra open te laten, dat de Nederlandse telers perfect gepositioneerd zullen zijn om de Britse markt te voorzien als de Britse sector instort. (Bron: HTA, 28-04-2020)

ALDI heeft maatregelen aangekondigd om naast klanten ook leveranciers te helpen tijdens de lockdown van het Coronavirus. Om hun partners te helpen, is Aldi overeengekomen om extra volumes Brits rundvlees te kopen om boeren te ondersteunen die geconfronteerd worden met een overschot aan producten als gevolg van sluitingen van restaurants en horecabedrijven. Daarnaast helpt Aldi ook tuinbouwleveranciers door het verhogen van de bestellingen van lenteplanten die anders zouden worden afgevoerd vanwege de sluiting van hun normale routes naar de markt. (Bron: The sun.cop.uk; 29-04-2020)

België
Specifieke sierteeltverkooppunten moeten mee open; AVBS en Boerenbond vragen samen met Unizo duidelijkheid over de heropening van een aantal specifieke verkooppunten van sierteeltproducten. Het is logisch dat deze mee zouden opengaan met de geplande heropening van winkels per 11 mei. AVBS en Boerenbond vragen hierover duidelijke communicatie van het Nationaal Crisiscentrum om discussies te vermijden. Concreet gaat het onder meer om de heropening van thuisverkoop van bloemen en planten en de heropening van niet-voedingsautomaten. Ook openbare markten en verkoopkramen van bloemen en planten zouden volgens AVBS en Boerenbond perfect mee open kunnen gaan met de heropening van winkels per 11 mei. Deze verkooppunten situeren zich hoofdzakelijk in openlucht en op het openbaar terrein, waardoor enerzijds goede verluchting altijd gegarandeerd is, en anderzijds de regels. (Bron: AVBS. 30-04-2020)

Zwitserland
Hoewel het eerst toegestaan leek, mogen supermarkten vanaf afgelopen maandag nog geen bloemen en planten verkopen, zo heeft de Federale overheidsdienst bevestigd. Oorspronkelijk wilde de rijksoverheid dat retailers vanaf 27 april weer hun volledige assortiment konden aanbieden en niet langer schappen met pannen en schalen hoefden te blokkeren. Maar dit veroorzaakte een protest van de industrie. Het zou onrechtmatig zijn als grote distributeurs goederen mochten verkopen, maar kleine winkels met dezelfde goederen tot 11 mei gesloten zouden blijven. En zo verbiedt de Federale Raad wederom retailers in hun supermarkten om alles behalve boodschappen en een aantal dagelijkse benodigdheden te verkopen, dus ook bloemen ook. De bouw- en tuincentra van de groothandel zijn uiteraard uitgesloten. Bloemenwinkels zijn ook open. Bloemen die de grote distributeurs al hadden gekocht (obv de verkeerde informatie van de Federale Overheid), mochten nog wel verkocht worden. (Bron: Aargauer Zeitung, 28-04-2020)

Rusland
Rusland bevestigde donderdag 7.099 nieuwe coronavirusinfecties, waardoor het officiële aantal gevallen van het land op 106.498 komt en een nieuw record voor één dag wordt behaald. Rusland is nu het achtste meest getroffen land wat betreft infecties en heeft deze week China en Iran overtroffen. President Vladimir Poetin heeft de nationale 'niet-werkende' maand verlengd tot en met 11 mei, aangezien Rusland de afgelopen dagen een sterke dagelijkse stijging van nieuwe coronavirusinfecties bleef zien. De lock-down van Moskou is ook verlengd tot 11 mei. Rusland bouwt verder diverse extra noodziekenhuizen. (Bron: The Moscow Times, 1-05-2020)

Bloemenkwekers in de regio Penza beginnen te herstellen; bloemenkassen in de regio Penza beginnen het beter te doen na een aantal mislukte operationele weken. Het telen van bloemen is een non-stop cyclus, daarom zetten de kassencomplexen in Mokshana en Narovchata de productie voort. Maar aan het begin van de periode van zelfisolatie daalde de vraag naar rozen dramatisch, zodat de producten moesten worden afgevoerd. "In de eerste week van afsluiting waren we in shock: proberen te begrijpen wat we nu moeten doen, welke richting we moeten volgen. In de eerste 5-6 dagen werden de bloemen die we sneden gewoon weggegooid. We snijden 50-60 duizend bloemen per dag. De hele eerste productie is gedumpt. In de tweede week waren we echter aangenaam verrast toen de vraag langzaam begon te groeien. Ik zou zeggen, voor Pasen was de vraag nog groter dan vóór de sluiting ", legt de productiedirecteur, mevrouw Oksana Belyakova, uit. Nu bezorgen de bloemenkassen van de regio Penza rozen en gerbera's in alle delen van het land, van het zuiden tot de Oeral. Mogelijk is de vraag naar lokale bloemen gestegen door de beperkingen in de bloemenimport. (Bron: Floraldaily, 30-04-2020)

Polen
Verdere stappen in openen van de economie; vanaf maandag 4 mei zijn de winkelcentra weer open (m.u.v. de foodcourts), evenals hotels en een aantal culturele instellingen. Daarbij moeten wel sanitaire voorschriften in acht worden genomen zoals een maximaal aantal mensen per oppervlakte en verplicht dragen van mondkapjes. Eerder was al besloten dat vanaf maandag 4 mei buitensportfaciliteiten open gaan tevens onder sanitaire restricties. Elke 2 weken zal er aangekondigd worden wat de volgende stap is in het openen van de economie.(Bron: Landbouwattaché Netwerk van het Ministerie van LNV, 30-04-2020)

De restricties aan de grens zijn verlengd tot 13 mei waarbij de grens gesloten is voor buitenlanders m.u.v. een aantal categorieën zoals vrachtwagenchauffeurs. De verplichte 14 dagen quarantaine voor diegenen die wel Polen binnen mogen komen was al verlengd voor onbepaalde tijd en blijft in stand, ook voor grenswerkers. Volgende week worden hier verdere mededelingen over verwacht. Internationaal vliegverkeer is opgeschort tot 9 mei en internationaal treinverkeer voor onbepaalde tijd. (Bron: Landbouwattaché Netwerk van het Ministerie van LNV, 30-04-2020)

Volgens Bohdan Tustanivskyi van Profiflora, een adviesbureau voor bedrijven in de sierteeltsector, is er in Polen een groot gebrek aan lokale bloemen."De bloemenmarkt is erg afhankelijk van logistiek. "De situatie binnen Europa is niet zo slecht, maar over de hele wereld wel. Er zijn geen passagiersvluchten vanuit Afrika (30% van alle bloemenleveringen) en de lading daalt met 30 - 40%. (Bron: Floraldaily, 30-04-2020)

Kenia
Keniaanse kwekers krijgen bloemen het land niet uit; de beschikbare luchtvrachtcapaciteit voor Keniaanse versproducten schiet ernstig tekort en de luchtvrachtprijzen zijn tot grote hoogte gestegen. Van de 45 tot 50 vrachtvliegtuigen die normaliter dienst doen om Keniaanse bloemen de wereld over te vliegen zijn er nog zo'n 12 in bedrijf. Passagiersvliegtuigen, die in de cabine bloemen vervoeren, staan allemaal aan de grond vanwege de coronacrisis. (Bron: Vakblad voor Bloemisterij, 30 april 2020)

Er zijn deze week extra vrachtvluchten maar de tarieven zijn zeer hoog. Sommige kwekers sturen nu meer dan 40% van hun productie, zelfs als dat betekent dat ze extra moeten betalen voor het vervoer. (Bron: International AM weekly update, 30-04-2020)

President Kenyatta heeft een verlenging van de avondklok met 21 dagen aangekondigd, die is ingegaan op 26 april; het huidige verbod op verplaatsingen in en uit Nairobi, en de 'counties' Mombassa, Kilifi en Kwale (en nu ook Mandera) is tevens met 21 dagen verlengd. (Bron: PML Daily, 25-04-2020)

Kwekerijen in Kenia zijn begonnen aan een tweede fase qua ontslag van personeel; werkgevers richten zich nu op degenen die nog de helft van hun salarissen ontvingen. Zij worden zonder salaris naar huis gestuurd aangezien de belangrijkste importmarkten gesloten blijven. (Bron: Floral Daily, 28 april 2020)

KLM Boeing 777-300 passagiersvliegtuig heeft vorige week tuinbouwproducten naar Amsterdam vervoerd. Overig transportnieuws: verplichte coronatests op chauffeurs/'crews' en ontsmetting van vrachtwagens veroorzaken vertragingen aan de Keniaans-Oegandese grens, herinvoering van vrachtverificatiekosten in de haven van Mombasa verhogen bedrijfskosten. (Bron: Corona Agrohandel LAN update, 28-04-2020)

Ethiopië
Update over Ethiopia Airlines: op dit moment vinden 2 vrachtvluchten per dag plaats; plan van de luchtvaartmaatschappij is om 3 vluchten per dag te gaan organiseren. EPHEA (Ethiopian Horticulture Producer Exporters Association) ondersteunt dit. Vrachtkosten richting Europa stijgen niet. (Bron: International AM weekly update, 30-0-2020)

bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Royal FloraHolland en overige bronnen zoals vermeld in bijdrage zelf.


01-05-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS