zaterdag 11 juli 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

200 tulpen-actie liep een beetje uit de hand

200 tulpen-actie liep een beetje uit de hand

De ludieke corona-actie van Jaap Laan van Bolt Amsterdam, waarmee hij 200 tulpen onder, op of boven de kostprijs aanbood, is een succes gebleken. De kweker heeft hiermee 2,8 miljoen tulpen van het stort gered. "We draaien nog steeds verlies, maar houden de schade beperkt", vertelt hij aan RTL Z.

Vijf weken geleden stond sierteeltminnend Nederland het huilen nader dan het lachen bij het zien van de beelden van bloemen die vernietigd moesten worden. Ook bij Jaap Laan verdwenen de tulpen in de shredder om dat de veilingprijzen zo laag waren, dat het de moeite niet meer was de bloemen naar Aalsmeer te brengen.

Het bleef voor hem bij die ene bewuste maandag. De tulpenkweker uit Avenhorn bedacht een achteraf zeer succesvolle actie. Via internet kunnen Nederlanders tulpen bij hem bestellen. Geen bosjes, maar bossen: 200 stelen per keer om precies te zijn. De koper kon kiezen, onder de kostprijs, op de kostprijs of boven de kostprijs.

De actie liep zo goed dat de website na twee weken op slot moest. "Het liep een beetje uit de hand. We kregen zoveel aanvragen. Die konden we niet meer bijbenen, omdat we de backoffice er nog niet goed op hadden ingericht" legt Laan uit. "Ik had eerst heel naïef mijn nummer nog op de website staan, dat mensen konden whatsappen. Maar de berichten stroomden ook binnen via Facebook, via Instagram. Daardoor begonnen we achter te lopen met de communicatie, waardoor mensen nog ongeduldiger werden", aldus de kweker.

Omdat hij al snel niet meer genoeg produceerde om aan de vraag te kunnen voldoen, kocht hij in collega-kwekers. Dat werkte prima, tot de veilingprijzen weer stegen. Toen werd het risico te groot voor Laan. Eind maart ging de website daarom uit de lucht, om orde op zaken te stellen. Inmiddels kunnen de tulpen weer worden besteld, al is dat wel tegen een hoger tarief dan aan het begin van de actie. De goedkoopste optie is nu 35,95 euro voor 200 tulpen. "We draaien er nog steeds verlies op, maar in deze markt ben je blij met wat je krijgt."

De kweker is al een paar jaar bezig met het verkopen via internet en had al een website. Ook wist hij hoe hij de betalingen kon regelen. "Dat soort zaken hoefde ik niet halsoverkop uit te zoeken."

bron: RTL Z

 


Leandra de Boef | 16-04-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS