dinsdag 26 mei 2020
FN TOP logo FN TOP add

Corona update per exportland 25 maart 2020

Corona update per exportland 25 maart 2020

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) die betrokken is bij de crisismaatregelen rondom het coronavirus informeert onder andere organisaties als Royal FloraHolland over de impact van het virus op de export. Hieronder de update per exportland van woensdag 25 maart 2020.

België:

In de landbouwraad van woensdag 25 maart zal België Nederland steunen in de noodkreet over de sierteelt- (en aardappelverwerkende) sector.

Colombia:

Colombia begint aan zijn lock down, van woensdag 25 maart tot en met maandag 13 april. Nationale bloemenexporteurs hebben meer dan de helft van de verkoop die gepland stond voor de rest van het tweede kwartaal geannuleerd. De sector meldt een daling van 80% in vaste orders op internationale markten. Het annuleren van bestellingen uit de Verenigde Staten, die 80% van de totale omzet van de sector vertegenwoordigen, wekt grote ongerustheid onder bloemenkwekers. Een van de belangrijkste uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd, is het behoud van de werkgelegenheid (ongeveer 140.000 mensen).

Israël (Bron: Royal FloraHolland):

De meeste tuin- of kamerplanten worden verkocht in Israël: 70% van de bloemen wordt geëxporteerd. De lokale markt is bijna stilgelegd vanwege de corona-voorschriften van de autoriteiten. De bloemenexport die met passagiersvluchten wordt vervoerd naar Europa zijn gestopt, die met vrachtvluchten wordt gecontinueerd. Sommige telers van de bloemen zijn al klaar met het seizoen, voor hen is het een topseizoen, voor anderen begint het seizoen volgende week.

In Israël is er maar één grote winkelketen die overal bloemen bezorgt, Zer4u. Deze is nog steeds open voor zaken, behalve dat er enkele lokale bloemisten zijn die nog steeds online verkopen. Ook zijn er enkele telers die een initiatief hebben genomen en zelf bloemen zijn gaan verkopen. We verwachten dat de verkoop zal stijgen voor het Joodse feest Pesach (8 April), omdat meestal vlak voor de vakantie de meeste vraag is.

Kenia/Tanzania:

Vanaf woensdag 25 maart middernacht is Jomo Kenyatta International Airport dicht: cargo vluchten gaan wel door. De sfeer wordt grimmiger. Vluchten naar Tanzania zitten bijna allemaal vol en hoe lang deze blijven vliegen is niet zeker.

Polen:

Vanaf woensdag 25 maart gelden er aangescherpte maatregelen om corona te bestrijden, in ieder geval tot 11 april (Paasweekend). Daarbij is het motto: 'blijf thuis!' Mensen mogen alleen het huis verlaten om noodzakelijke redenen zoals boodschappen doen, voor cruciaal werk, de hond uit laten en een ommetje maken en met maximaal 2 personen of in gezinsverband. De verplichte 14 dagen quarantaine wanneer mensen met een Poolse nationaliteit terugkeren blijft in stand, hetgeen een van de obstakels is in de arbeidsproblematiek.

Ondanks verzoek van de retail heeft de overheid besloten dat de zondagsluiting van winkels in tact blijft. Twee supermarkten (Lidl en Biedronka) hebben daarop besloten hun beleid aan te passen: 's ochtends wordt de winkel geopend voor senioren en de winkels gaan 's middags een uur dicht om de winkel volledig te reinigen.

Spanje:

Er ligt een voorstel om de alarmstatus in Spanje met 15 dagen te verlengen tot 11 april. Werknemers die noodzakelijke werkzaamheden gaan verrichten, zoals werken op het land, mogen met zijn tweeën in een auto rijden. Daarbij moeten de werknemers diagonaal plaatsnemen in de auto. De minister van Transport heeft verduidelijkt dat in een vrachtwagencabine, die essentiële goederen vervoert, ook 2 personen mogen zitten, als dat noodzakelijk is voor de werkzaamheden.

De Spaanse bloemen- en plantensector meldt grote schade door een drastisch lagere verkoop. De distributiecentra, markten en winkels voor bloemen en planten zijn immers gesloten. De regio Murcia meldt een dagelijkse schade van 450.000 euro.
Er worden geen problemen gemeld bij de in- en uitvoer van agrarische producten via de Spaanse landgrenzen. Bij de grens vindt nog steeds een (paspoort)controle plaats. Er gelden restricties voor personen die Spanje in willen reizen: het inreizen van arbeidsmigranten is niet mogelijk.

Verenigde Staten:

Amazon stelt de verkoop van non-essentiële goederen voor nog minimaal een maand uit. Dit betekent dat tientallen miljoenen producten die worden verkocht aan consumenten in de VS en Europa pas tegen het eind van april weer online beschikbaar komen. Truckersbedrijven geven aan dat, als gevolg van het grote aantal mensen dat thuis blijft, het vervoer over de (snel)wegen van levensmiddelen, voorspoedig verloopt. Luchtverkeer is daarentegen een ander verhaal. Er vindt veel commercieel vervoer plaats met passagiersvliegtuigen, o.a. uit Europa. Nu 85% daarvan is komen te vervallen is luchtvracht zeer kostbaar geworden.

 


25-03-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1. FH100procentdigitaal


Overig nieuws



2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS