zondag 29 maart 2020
FN TOP logo FN TOP add

Geschatte schade bloembollenhandel tot 160 miljoen euro

Geschatte schade bloembollenhandel tot 160 miljoen euro

De schade door het coronavirus kan voor bloembollenhandel oplopen tot 160 miljoen euro, zo meldt Royal Anthos. Dit blijkt uit een enquête onder handelsbedrijven in de bloembollensector. De bedrijven verwachten dat ze te maken krijgen met schade als gevolg van annuleringen door hun afnemers, het niet betalen van al uitgeleverde orders én een inkooprisico van met name voorjaarsbloeiende bolgewassen zoals tulpen, hyacinten en narcissen.

 Het annuleringsrisico is het grootst bij   de leliehandelsbedrijven, die   momenteel grote voorraden hebben,   meldt Anthos.  Zij moeten deze   voorraden in de loop van dit jaar   uitleveren. Gevreesd wordt dat het   coronavirus echter ook voor de lange   termijn een grote impact zal hebben op   de nationale en internationale vraag   naar lelies. De situatie in Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika wordt ronduit als ‘zorgelijk’ omschreven, terwijl afnemers in een groot aantal Aziatische landen terughoudend reageren op de markt. Dit komt ook door een toenemend valutarisico. 

De export van voorjaarsbloeiende bolgewassen richting professionele bloemenkwekers was op het moment van de uitbraak in Europa grotendeels al afgehandeld. Bedrijven die nog over restpartijen beschikten, zagen wel veel orders geannuleerd worden. De grootste zorg ligt nu bij het bij de vraag of deze leveringen wel betaald gaan worden. Veel van die bloemenkwekers hebben namelijk net als hun Nederlandse collega’s te maken met de gevolgen van het virus waardoor de verkopen van hun bloemen stagneren.

Het naderende inkoopseizoen van de voorjaarsbloeiende bolgewassen baart de handel ook zorgen. Een verwachte prijsval zal druk zetten op inmiddels afgesloten koopovereenkomsten met de teelt en tot een prijzenslag in de richting van de afnemers. Anthos vindt dat een onwenselijke ontwikkeling en vraagt hiervoor ook de aandacht van andere marktpartijen.

De consumentenverkoop van de zomerbloeiende gewassen was in veel landen goed op gang gekomen, maar door een lockdown in belangrijke afzetmarkten dreigt die te stagneren. Ook dat leidt bij de betreffende handelsbedrijven tot onzekerheid over de betalingen.

 


Leandra de Boef | 26-03-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1. Perfect Plants


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS