zaterdag 25 maart 2023
Nima Sierteelt Marketing Event topbanner Beurs agenda sierteelt

Minister Schouten vraagt Europese steun voor de sierteelt

Minister Schouten vraagt Europese steun voor de sierteelt

Minister Schouten van Landbouw vraagt haar Europese collega’s om steun voor de sierteelt vanwege de „urgente en grote problematiek” die is ontstaan door de coronacrisis. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

In het pakket maatregelen dat de Europese Commissie onlangs aankondigde, is er volgens Schouten geen aandacht voor de landbouw. Vandaag, woensdag 25 maart, overleggen de Europese landbouwministers in de Landbouw- en Visserijraad per video.

Het is een inktzwarte periode voor de sierteeltsector. Een groot deel van de bloemen en planten wordt vernietigd omdat de vraag enorm is gekelderd. Minister Schouten stelt voor kwekers daarvoor te compenseren. Een bedrag hiervoor noemt de minister niet in de brief aan de Tweede Kamer, maar Nederlands derde exportproduct, had vroig jaar nog een waarde van ruim 6 miljard euro.

De minster heeft in haar brief ook aandacht voor andere agrarische sectoren. Ze noemt hierbij aardappelen, zuivel, suiker, eenden en visserij. Schouten onderzoekt of boeren met liquiditeitsproblemen vervroegd gebruik kunnen maken van Brusselse landbouwsubsidiegelden. Normaal gesproken ontvangen ze die pas in december. 

Ook vraagt Schouten aandacht voor vertraging bij Europese binnengrenzen. Transport van onder meer vers voedsel, levende dieren en zaaizaad binnen de Europese Unie moet een „soepele doorgang” kunnen vinden, schrijft ze in haar brief

 

Bron: www.Floranews.com
Leandra de Boef | 25-03-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws



2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS