dinsdag 26 mei 2020
FN TOP logo Let Hope Bloom

Vlaamse sierteelt verwacht omzetverlies van 135 miljoen euro

Vlaamse sierteelt verwacht omzetverlies van 135 miljoen euro

De Vlaamse sierteelt kijkt tegen een omzetverlies van 135 miljoen euro aan als gevolg van de corona-pandemie. Ook hier is de handel in sierteeltproducten zo goed als volledig stilgevallen. “Een breed maatregelenpakket is absoluut noodzakelijk om zekere faillissementen door een volledig verloren verkoopseizoen te vermijden”, zegt AVBS, de sierteelt- en groenfederatie van Boerenbond in een persbericht. 

De coronapandemie treft de Vlaamse sierteeltsector net als de Nederlandse vol in het hart. Voor de meeste sierteeltproducten wordt normaal gesproken 20 procent (boomkwekerij volle grond) tot 85 procent (perk- en balkonplanten) van de omzet gerealiseerd in de periode van 15 maart tot 10 mei (Moederdag). “Met het voorjaar aan de gang, met de komende feestdagen zoals Pasen, communiefeesten en Moederdag zouden velen nu massaal naar tuincentra of bloemen- en plantenwinkels trekken om zijn of haar tuin of terras op te fleuren en bloemen te schenken”, zegt Pieter van Oost van AVBS. De huidige verplichte sluiting van bloemenwinkels en tuincentra heeft een zware invloed op de verkoop van bloemen en planten in het binnenland.Bovendien ondervindt, als gevolg van de verspreiding van het Coronavirus in Europa, de gewoonlijke export naar besmette gebieden bijzonder veel hinder. Tal van bestellingen vanuit Frankrijk (op jaarbasis meer dan 229 miljoen euro) en Italië worden sinds midden maart geannuleerd. Ook de handel naar Oostenrijk, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk is stilgevallen. De Belgische Euroveiling is gestopt met de klokverkoop en vele handelaars in sierteeltproducten hebben zelfs de deur gesloten.

Een opkoopregeling dringt zich op en moet de schade voor vernietiging - wegens onverkoopbaar product - helpen opvangen. Boerenbond en AVBS pleiten eveneens voor een vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen voor siertelers met behoud van pensioenopbouw en voor uitstel - zo nodig zelfs afstel - van andere bedrijfslasten om de nodige cash op bedrijfsniveau houden. Verder vragen AVBS en Boerenbond voor gewaarborgde overbruggingskredieten voor de sector om de opzet richting volgend seizoen te verzekeren.

#lenteinuwkot
Ook hier ontstaan initiatieven om Vlaamse siertelers te ondersteunen. Zo worden consumenten er gevraagd alsjeblieft bloemen en planten te blijven kopen en dit blije gevoel op social media te delen met #lenteinuwkot.

bron: Vilt.be

 


20-03-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS