dinsdag 2 juni 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Corona update per exportland

Corona update per exportland

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) die betrokken is bij de crisismaatregelen rondom het coronavirus informeert onder andere organisaties als Royal FloraHolland over de impact van het virus op de export. Hieronder de update per exportland van donderdag 19 maart 2020.

Update van donderdag 19 maart 2020

Italië:

Voor zover bekend zijn er geen belemmeringen, ook niet m.b.t. wegvervoer. Wat het laatste betreft, Oostenrijk had wél wat maatregelen genomen maar weer ingetrokken t/m 29 maart, en Slovenië blijft een problematische grens (wegvervoer is pas toegestaan om het land door te rijden, van grens tot grens en mits er voldoende brandstof is zonder te hoeven stoppen). Er zijn verder routine controles en de temperatuur van de vrachtwagenchauffeurs wordt gemeten (wat vertragingen veroorzaakt).

Spanje

Vanaf dinsdag 17 maart (00 uur CET) zijn er bij Spaanse grensovergangen paspoortcontroles. Op deze controles na gelden er geen beperkingen op de logistieke routes van en naar Spanje. Goederen- en in het bijzonder levensmiddelentransport mogen het land in en uit.

België

Tuincentra in België mogen enkel voeding en diervoeding verkopen. AVBS onderhandelt over een versoepeling, maar voorlopig zonder resultaat. Supermarkten verkopen nog bloemen en planten.

Sommige bloemenwinkels verkopen 'aan de deur' afhaalrestaurantmodel. Veel winkels zijn effectief gesloten. Wel zijn er telers, omdat de nood hoog is, die producten etaleren aan de straat met een richtprijs erbij, enkele Corona richtlijnen en een potje voor de eerlijke betaler ernaast.

Online verkopen en bezorging van bloemen en planten is nog toegestaan maar wordt afgeraden, ook voor bloemenwinkels om dit zo te doen omdat bloemen en planten niet tot de uiterst noodzakelijke producten horen.

Duitsland:

Het verband voor Duitse diervoeding (DVT) heeft benadrukt dat de voedselvoorziening voor dieren niet in gevaar komt; ongeveer 80% van de grondstoffen voor diervoeder worden in Duitsland zelf gemaakt. Voor de rest is het van belang dat de grenzen openblijven voor deze producten. Ook voor meststoffen, zaaigoed en gewasbescherming is er geen tekort in zicht. Voor sommige meststoffen als gegranuleerd ureum kunnen er leveringsproblemen zijn, de import vanuit China is namelijk wel geraakt. Het Bondsverband voor Duitse melkproducenten pleit voor een Europese aanpak om de melkmarkt niet te laten instorten; een gecoördineerde reductie in hoeveelheid melk is nodig omdat de vraag de komende maanden afneemt o.a. door de onderbroken export naar China. Prognose van Kölner Institut für Handelsforschun: De verwachting is dat de online-handel langdurig van de Corona-crisis profiteert en een deel van de winkels zonder online aanbod verdwijnen. Minister Klöckner heeft benadrukt dat er voldoende levensmiddelen zijn en opgeroepen om niet te hamsteren. De supermarkten zullen in Duitsland de komende tijd ook op zondag geopend zijn. Aldi heeft aangegeven op zondag dicht te blijven vanwege gebrek aan personeel.

Japan:

Olympische spelen gaan vooralsnog door. IOC vindt het nog te vroeg voor een besluit. Holland Heineken Huis (OS2020) en Team-NL Expo (juni) zijn wel afgeblazen. Japan voert de komende dagen een zelf-quarantaine van 14 dagen in voor reizigers vanuit Europa / Nederland. De noodtoestand Corona in Hokkaido opgeheven. Horeca draait, supermarkten bevoorraad.

Colombia:

Op 17 maart heeft de Colombiaanse President de noodtoestand afgekondigd. Wellicht is deze beslissing gelieerd aan het feit dat sinds gisteren lokale overheden op eigen houtje allerlei maatregelen zijn gaan nemen, met risico's voor de bevoorrading van de steden. De president staat onder zware druk om ook het vliegveld El Dorado te sluiten, een belangrijk knooppunt voor internationaal en nationaal luchtverkeer.

Verenigd Koninkrijk:

Supermarkten nemen meer maatregelen om met de overweldigende vraag om te kunnen gaan. De traditionele grote vier Tesco, Sainsbury's, Morrisons en Asda hanteren voor levensmiddelen een maximum van vier, drie of twee stuks per product per klant. Sainsbury's opent elk eerste uur alleen voor ouderen en personen met een beperking en geeft hen ook prioriteit bij bezorging van online bestellingen. Morrisons krimpt zijn assortiment met een derde in en Tesco sluit, om personeel anders in te kunnen zetten, de 'counters' voor vlees, vis en pizza en z'n cafégedeelten. De regering maakt het "as soon as possible" mogelijk voor pubs en restaurants om zonder wijziging in hun vergunning te opereren als afhaalrestaurants voor warme gerechten en dranken. Volgens Productschap AHDB is de verwerkingscapaciteit van de rundvleesindustrie nog niet verminderd. De extra verkopen door het hamsteren vallen overigens vooral in het goedkopere segment. In de eerste week van maart, toen de eerste paniekaankopen zich voordeden, is bovenop de normale boodschappen 57,3 miljoen pond aan 'hamsterboodschappen' uitgegeven (waarvan 7,2 miljoen aan ingeblikte pasta, soep en vlees en 17,6 miljoen aan toiletpapier). De verkoop van zeer lang houdbare melk nam met 90% toe.

Saudi Arabië:

De autoriteiten hebben aangekondigd dat ze de soepele import van goederen via lucht, water en land blijven garanderen om ervoor te zorgen dat het aanbod in Saudi Arabië op pijl blijft. De diverse hyper- en supermarkten hebben hierdoor nog ruim voldoende producten, waaronder versproducten in voorraad.

Verenigde Arabische Emiraten:

Door het volledig wegvallen van de toeristenindustrie en de congressen en beurzen industrie is de vraag naar voedsel en andere producten sterk gedaald. Dit, in combinatie met het feit dat de transportstromen stokken vanwege de beperkt beschikbare transportcapaciteit, met hogere prijzen tot gevolg, heeft als gevolg dat de import sterk afneemt.

Frankrijk:

In Frankrijk vonden diverse bijeenkomsten plaats de afgelopen dagen tussen bewindspersonen en vertegenwoordigers uit de landbouw, voedingsmiddelen, distributie en logistiek om mogelijke bedreigingen voor de diverse schakels van de voedselketen in kaart te brengen. De sector is robuust, maar alles wordt in het werk gesteld om eventuele zwakke schakels of bedreigingen te identificeren.

Alles begint met de boeren. Men vreest dat het ophalen van versproducten of veetransporten wordt verstoord, door gebrek aan vrachtwagens, personeel, of wegens sanitaire beperkingen. Ook de inputkant aan het begin van de keten is van groot belang, zoals onderhoud van materieel, veeartsen, slacht, inkoop van goederen en voer. De crisis kan zeker 6 tot 8 maanden duren voordat er een probleem zou kunnen ontstaan. Men vreest vooral de chaos. Gelukkig delen grote Franse bedrijven, voornamelijk zuivelindustrie, maar ook Italiaanse bedrijven als Barilla, hun ervaringen zodat men in Frankrijk in de verwerkingsindustrie niet dezelfde fouten maakt. In Italië heeft men te kampen met verzuimpercentages tussen 10 en 30%. Seizoenarbeiders (voornamelijk Polen) zijn er niet meer. De industrie vraagt voorrang voor inzet van uitzendkrachten in deze sector, net als in de gezondheidszorg, en stelt voor studenten in te zetten voor seizoenswerk. De afgelopen dagen is de stroom van vrachtwagens tussen productie en distributie met 10 à 15 % gestegen. Goede doorstroom van het goederenverkeer kan lege schappen in de supermarkten voorkomen. Er is al toestemming gegeven om magazijnen tot nader order op zondagen open te houden. Men verwacht bovendien dat er chauffeurs zullen uitvallen. De distributie heeft zijn hele bevoorrading moeten herzien. Er ligt nu nadruk op pasta, rijst, kant-en-klaar gerechten, melk, flesvoeding en diervoeding. Daarnaast worden in Frankrijk nu dagelijks 12 miljoen maaltijden meer thuis genuttigd, in plaats van in school- en bedrijfskantines of restaurants. Minister Le Maire doet een beroep op ieders gezond verstand: niet hamsteren, er zal niets ontbreken op termijn. Rantsoenering om het effect van tekorten te voorkomen heeft hij overigens uitgesloten.

Mexico:

Alle voor NL relevante beurzen en evenementen, die in maart en april zouden plaatsvinden, zijn nu afgelast of uitgesteld, waaronder Greentech Americas, ANTAD Expoalimentaria, en nu ook de handelsmissie o.l.v. Minister President Rutte. RVO informeert de deelnemers. Dit is in lijn met het nationale beleid in Mexico, dat grootschalige bijeenkomsten verbiedt vanaf volgende week. Tot nu toe nog weinig impact op de agro-sector en op agro-handelsstromen van en naar Mexico.

bron: Ministerie van Landbouw

 


19-03-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS