dinsdag 2 juni 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Teler moet zeventig procent van zijn teelt weggooien

Teler moet zeventig procent van zijn teelt weggooien

De Monsterse kweker Richard van Schie vraagt zich af of de prijsdalingen van bloemen en planten met de regulering van de aanvoer het hoofd worden geboden. ,,We beginnen pas. Ik ben bang dat dit het begin van een lang verhaal wordt”, vertelt Van Schie aan het AD. ,,Ik stond er tot nu toe niet eens zo heel slecht voor, maar er zit veel meer slechts aan te komen.”

De eerste dagen werd al veertig procent van de santini’s van Van Schie vernietigd omdat er geen koper kon worden gevonden. Daarna was dat zelfs zeventig procent, omdat de veiling nog maar dertig procent van de normale leveringen toelaat. De veiling beperkt daarmee het aanbod van de producten in de hoop dat de verkoopprijzen weer wat gaan aantrekken.

,,De handel is volledig ingestort, dus ik vind dit geen gekke maatregel. Het heeft niet veel zin om producten aan te leveren die toch niet worden verkocht. Dan lever je producten om op de veiling te laten vernietigen. Het enige dat we kunnen blijven doen is zorgen dat we een topproduct blijven leveren.”

Werktijdverkorting
De kweker heeft een bedrijf van drie hectare, oogst acht à negen keer per jaar en kan nu dus zeventig procent van één zo’n oogst weggooien. ,,Ik heb in mijn bedrijf tien mensen aan het werk. Ik moet rustig blijven, want als ik gek ga doen, dan zij ook. Bovendien zit rustig blijven in mijn karakter opgesloten.” Toch moet ook hij maatregelen nemen. Voor zijn personeel heeft hij inmiddels werktijdverkorting aangevraagd, waardoor zijn werknemers mogelijk een WW-uitkering kunnen krijgen.

Lees hier het hele artikel op AD.nl

bron: AD.nl - foto: Thierry Schut


19-03-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS