dinsdag 26 mei 2020
FN TOP add FN TOP logo

Tulpenvirus TVX kan 8 maanden overleven in de bodem

Tulpenvirus TVX kan 8 maanden overleven in de bodem

Het Tulpenvirus X (TVX) kan 8 maanden overleven in de bodem. Dat is een van de resultaten van de publiek private samenwerking 'Op weg naar virusvrij en afzetgericht telen'. De business units Glastuinbouw en Biointeracties van Wageningen University & Research (WUR) voeren samen met Proeftuin Zwaagdijk en de Bloembollenkeuringsdienst onderzoek uit naar virussen bij de bolgewassen tulp en lelie en bij de vaste plant hosta.

In het onderzoek bestuderen wetenschappers Potexvirussen zoals TVX, Plantago asiatica mosaic virus en Hostavirus X en daarnaast Potyvirussen waartoe het tulpenmozaïek virus behoort. Voor al deze virussen kijken onderzoekers naar onder meer mogelijke bronnen, beheersing, aantoonbaarheid en mogelijke alternatieve beheersmaatregelen. De potexvirussen hebben onderlinge overeenkomsten, maar kunnen wel verschillen, bijvoorbeeld wat betreft de planten die ze kunnen infecteren, de zogenoemde waardplanten.

TVX kan overleven in veel meer soorten onkruid dan voorheen gedacht. Het aantal waardplanten blijkt hoog. En uit onderzoek met toetsplanten blijkt dat het virus 3 maanden kan overleven in verschillende bodemsoorten. Met toetsplanten wordt aangetoond dat het virus uit de grond nog in staat is om planten te infecteren. Uit een PCR-test, een gevoelige analyse die DNA detecteert en vermenigvuldigd, bleek dat het virus tot wel 8 maanden in de grond aanwezig is. Op dit moment telen onderzoekers tulpen en andere planten op de besmette grond, om te onderzoeken of deze via de besmette grond ziek worden.

Binnen dit project kijken onderzoekers ook naar de aantoonbaarheid van het virus in verschillende delen van de plant. Dit is belangrijk voor een optimale bemonstering. Daarnaast doen ze onderzoek naar mogelijke alternatieven voor de chemische selectie van bloembollen En naar alternatieven om virusoverdracht door bladluizen te beperken bij zowel lelie als tulp.

bron: Wageningen University & Research (WUR)


02-03-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS