woensdag 1 april 2020
FN TOP add FN TOP logo

Floriade dreigt hoofdpijndossier te worden

Floriade dreigt hoofdpijndossier te worden

De internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade lijkt een hoofdpijndossier te worden voor de gemeente Almere. Weer dreigt een miljoenentekort voor de organisatie van de Floriade, die in april 2022 van start moet gaan. Grote sponsoren blijven vooralsnog uit, subsidiebijdragen vallen tegen en er blijkt onenigheid te zijn over de bouw van het vastgoed. De gemeente Almere moet daarom miljoenen euro's extra vrijmaken, zo is te lezen in een tussentijds akkoord dat de coalitiepartijen in Almere hebben gesloten.

In 2012 kreeg Almere de tentoonstelling toegewezen. Sindsdien moest er al meerdere keren extra geld bij. Eerst waren de aanloopkosten hoger dan begroot, toen kostte het uitkopen van een jachthaven, een wokrestaurant en een camping extra geld en in 2018 bracht de verkoop van de grond aan projectontwikkelaar Amvest en bouwbedrijf Dura Vermeer minder op dan gedacht. Tegenvallers van alles bij elkaar zo'n slordige 18 miljoen euro.

Daar hield het niet mee op, zo blijkt uit de rapportage van organisator Floriade bv. In plaats van 10 miljoen subsidie, krijgt Floriade slechts 5 miljoen van het Het Rijk. Ook blijkt 2,5 miljoen euro aan Europese subsidies onzeker én is er tot nu toe nog geen enkel contract met sponsoren getekend... Ook loopt het lokale bedrijfsleven niet warm voor de Floriade Business Club, die 2022 euro per lid moest opleveren. Tegelijkertijd stijgen de uitgaven. Voor de marketing en verkoop van tickets is extra personeel nodig. Ook kost het meer moeite en mankracht om Europese landen tot deelname te bewegen.

In totaal worden de kosten voor de Floriade geraamd op bijna 100 miljoen euro. De gemeente Almere draagt 20 miljoen euro bij en het Rijk en de provincie Flevoland samen 10 miljoen euro. Floriade bv leent nu nog eens 30 miljoen euro van de gemeente.


24-02-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS