maandag 13 juli 2020
FN TOP add Let Hope Bloom

Slecht weer in Kenia zorgt voor dure Valentijnsrozen

Slecht weer in Kenia zorgt voor dure Valentijnsrozen

Het slechte weer in Kenia van de afgelopen tijd, heeft ervoor gezorgd dat de Valentijnsrozen dit jaar schaarser en dus duurder zijn. Wie zijn geliefde met Valentijnsdag met een bosje rozen wil verrassen, zal dus wat dieper in de buidel moeten tasten. In de aanloop naar Valentijnsdag zijn er ruim 152 miljoen stelen verhandeld. Voor de leek een flinke hoeveelheid, maar wel bijna 10 procent minder dan vorig jaar.

Volgens de veiling komt dit door het slechte weer in Kenia. Veel regen en minder zonuren zorgen ervoor dat de aanvoer van Keniaanse rozen flink lager is: 22 procent minder stelen. Dit leidt tot een prijsstijging van de rozen uit Kenia van maar liefst 20 procent. De totale middenprijs van de roos steeg met ruim 10 procent. De rozen dia via FloraHolland verhandeld worden komen uit Kenia, Nederland en Ethiopië. Het grootste deel uit Kenia, 40 procent, direct gevolgd door Nederland, 39 procent, en 21 procent komt uit Ethiopië.

Dit laatste rozenland heeft in tegenstelling tot Kenia dit jaar juist profijt van het weer. Normaal gesproken is het in deze periode te koud in Ethiopië, maar dit jaar is hier geen sprake van. Er is in totaal 5 procent meer aan rozen aangevoerd, waar 11 procent meer voor werd betaald dan andere jaren.

Ondanks dat de aanvoer in Nederland goed te sturen is dankzij optimale klimaatbeheersing, varen ook de Nederlandse kwekers wel bij de lagere aanvoer vanuit Kenia. Nederlandse rozen zijn niet hetzelfde als die uit Kenia, maar het uitblijven van de rozen uit Kenia, leidt wel tot een prijsverhoging van 3 procent. 


Leandra de Boef | 13-02-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS