dinsdag 26 mei 2020
FN TOP logo Let Hope Bloom

Dendrobium woonplant van maand maart 2020

Dendrobium woonplant van maand maart 2020

De Dendrobium is in de maand maart woonplant van de maand. De populaire orchidee komt uit dezelfde familie als Phalaenopsis, Cambria en Cymbidium. Deze orchideeën worden gekenmerkt door de typische opbouw van de bloem met vijf kelk- en kroonbladen, een mooie lip en een stempelkapje.

De Dendrobium groeit uit een stevig stammetje met schubben en bladeren. Het vormt een kaars vol grillig gevormde bloemen, die afhankelijk van de soort ook nog licht geuren. Door de opbouw maakt deze orchidee een fraaie volle indruk. Het meest bekend is Dendrobium nobile, een fakkel van bloemen met prachtige patronen.

Er zijn twee types Dendrobium orchideeën: de compactum en de phalaenopsishybriden. De compactumsoorten hebben vaak meerdere volgroeide scheuten en dus ook meerdere bloemtakken met kleinere bloemen. De phalaenopsishybriden hebben een tot twee takken met grotere bloemen. 

De ongeveer 1200 Dendrobium soorten komen van nature voor in een vrij groot verspreidingsgebied in de vorm van een enorme driehoek, van de Himalaya, zuidelijk Japan tot aan Australië en Nieuw-Zeeland. Dendrobium groeit in de natuur veelal als epifytische orchidee op rotsen of in bomen, zonder daar voedsel aan te onttrekken. Dit halen de wortels namelijk uit de lucht. Als potorchidee staan ze om die reden dan ook in goed gedraineerde, luchtige grond of schors. 

Zoals veel orchideeen is ook Dendrobium gevoelig voor ethyleenschade die knopval of knopverdroging veroorzaken. Ethyleen is een verouderingshormoon dat knopval, het niet open komen van de bloemen en versnelde veroudering in de hand werkt. Ventilatie tijdens transport of op het verkooppunt is belangrijk en zorg dat de plant niet niet naast ethyleenbronnen als fruit staan. 

bron en foto: Mooiwatplantendoen.nl


07-02-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

1. FH100procentdigitaal


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS