donderdag 2 juli 2020
Let Hope Bloom FN TOP add

Jan de Groot was een kleurrijk figuur tussen zijn bloemen op de markt

Jan de Groot was een kleurrijk figuur tussen zijn bloemen op de markt

In de rubriek "van wieg tot graf" vertelt AD.nl de verhalen achter een familiebericht. Dit keer het levensverhaal van de kleurrijke marktkoopman Jan de Groot (1944-2020). ‘Ome Jan’, blauwe stofjas, sigaartje in de mond, stamt uit een bloemenfamilie. ,Mocht er iets met mij gebeuren op de markt, leg me maar aan de kant, zorg eerst dat je de bloemen verkoopt’’, zei hij tegen familieleden. 

Zijn vader was bloembollenkweker in De Zilk in de Bollenstreek. In 1958 ging Jan van school, 14 jaar jong, met het M&A diploma op zak: Mulo niet Afgemaakt. Vanaf toen fietste hij vier avonden in de week naar Rijnsburg om zijn diploma marktkoopman te behalen.

Op zijn achttiende was Jan al eigen baas. In 1962 kreeg hij een plek op ’t Havik toegewezen. Gouden tijden. Hij verkocht zo zestig emmers chrysanten op een vrijdag en was hofleverancier van Paleis Soestdijk. Bij de kroning van Beatrix in 1980 loodsten politieauto’s Jan in zijn volle vrachtwagen met bloemen door de menigte naar het Paleis op de Dam, terwijl de stad gebukt ging onder de kroningsrellen.

Jan werkte keihard, bouwde zijn imperium uit en stond op vele markten. Hij verkocht zijn handel vrijdags op twee markten kwam 23.00 uur thuis, at een balletje gehakt, dook zijn bed in en was om 05.00 uur weer op en reisde naar markten in Naarden en Woudenberg. In Amersfoort verkocht hij zijn handel meer dan vijftig jaar.

Lees hier verder

bron: AD.nl - foto: Jan Kanters


05-02-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

TE HUUR TE KOOP


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS