maandag 28 september 2020
FN TOP add FN TOP logo

Nuchtere tuinder Ún beeldhouwer Willem heeft het best bewaarde geheim van Midden-Delfland

Nuchtere tuinder Ún beeldhouwer Willem heeft het best bewaarde geheim van Midden-Delfland

Willem Berkhout is bepaald geen alledaagse tuinder. Chrysanten in de kas hebben plaats gemaakt voor 250 beelden van zijn hand. De 70-jarige Willem Berkhout maakt gekke dingen mee. Directeuren van grote bedrijven bieden hem tienduizenden euro's voor een manshoog mozaïekbeeld van zijn hand. De kunstenaar begint er echter niet aan. Wat hij creëert, houdt Berkhout lekker zelf.

Even ten zuiden van Schipluiden staat in de weilanden van de Duifpolder een eenzame kas. Wie komkommers of tomaten verwacht, komt echter bedrogen uit. Een flink deel van de kas langs de Vlaardingse Vaart is door Berkhout ingeruimd voor een enorme beeldencollectie.

In de expositieruimte zorgen de manshoge mozaïekbeelden voor een visuele explosie. Het zou storm kunnen lopen, maar dat doet het niet. Berkhouts beelden gelden als het best bewaarde geheim van Midden-Delfland. Vorig jaar telden slechts 3000 bezoekers vier euro neer om de bijzondere collectie te kunnen bekijken.

Wie de kas bezoekt, kijkt zijn ogen uit. Fietswielen doen dienst als verdedigingsschild in de hand van een lange rij, in het gelid opgestelde vrouwelijke soldaten. ,,Ik noem ze het rode leger", zegt Berkhout, verwijzend naar de overheersende kleur in het mozaïek.

De rode vrouwenfiguren vormen slechts een kleine greep uit de collectie. Op het eerste gezicht regeert de chaos, maar er zit structuur in de opstelling. Veel beeldhouwwerken zijn thematisch gegroepeerd. Zoals de 'Holle Vaten', een serie karikaturale beelden waarmee Berkhout de schier onverzadigbare hebzucht van bankiers en andere graaiers op de hak neemt.

Lees hier verder

bron: AD.nl


04-02-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ThursdOnlineTradeFair


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS